Elmedin Konaković kritikovao ministricu Biseru Turković koristeći primjer marame, nakon kritika se oglasio na Facebooku

Elmedin Konaković (NiP) nedavno je na javnom skupu ispričao, kako je rekao, jednu anegdotu o šefici bh. diplomatije Biseri Turković (SDA) nakon čega je dobio niz kritika na društvenim mrežama. Sada se ponovo oglasio i pokušao objasniti situaciju.

“Ima jedna anegdota, moram je reći možda će se neko ljutiti. Naša je ministrica vanjskih poslova više provela pokrivena nego otkrivena“, rekao je Konaković aludirajući vjerovatno na to da je više posjećivala istočne zemlje nego zapadne”, rekao je lider NiP-a na skupu.

Ovim riječima je Konaković želio iskritikovati ministricu jer smatra da je previše posjećivala azijske, većinom zemlje islamskog svijeta, umjesto onih zapadnih te da značaj marame u vjeri zloupotrebljava u političke svrhe – javio je Klix.

Zbog neslane šale odnosno anegdote Konaković je naišao na brojne negativne reakcije zbog čega se odlučio oglasiti na svom Facebook profilu. On smatra da pojedini visoki zvaničnici SDA skrnave vjeru i tumače vjerske propise na svoj način.

“Treći dan nas ubjeđuju da je hidžab markirana marama kojom se glava prekrije tokom sastanaka, kad to protokol nalaže. Spremni da skrnave vjeru kad god to treba stranci, tumače propise na svoj način.

Onako kako su protumačili da se može ukrasti iz državne kase, a nakon toga dio tih para donirati za izgradnju vjerskog objekta ili udjeliti sadaka siromahu. Onako kako tumače da je zapošljavanje nestručnog člana porodice u javni sektor jačanje i čuvanje porodičnih veza.

Tokom vjerske naobrazbe čitali su neke stranice koje mi ostali nismo. Imaju to čudno stranačko poimanje vjere”, napisao je.

Dodao je i da su njega učili da vjernik ne može biti lažljivac.

“Može biti kukavica, čak i škrtac, ali lažljivac ne može. Oni imaju svoj dodatak: “osim kad to stranka od tebe zatraži”. Bjesomučno lažu, potvaraju, gibete.

Zato je ovaj primjer u kojem maramu predstavljaju kao hidžab važan. Da još jednom dokažemo šta ta uhljebljena bratija radi, na šta je sve spremna zbog ostanka na vlasti. Hidžab je vjerska obaveza, hidžab je način života, zaštita prirodne ljepote, čuvanje časti.

Nije hidžab protokol. Ukradeno je haram i ne može se “očistiti” sadakom ni donacijom. Zapošljavanje članova porodice je grijeh, ako za te pozicije u zajednici postoje bolji. Laž je zabranjena, ne može vas stranka spasiti kazne za laž i gibet”, smatra lider NiP-a.

Kaže i da mu je ministrica Turković jedna od simpatičnijih osoba iz SDA i da ništa lično protiv nje nema.

“Pohvalio sam je prije nekoliko dana zbog otvaranja konzulata u Sandžaku. Iskreno je nekoliko puta priznala stvari koje SDA krije, poput one da smo daleko od NATO-a i da umjesto komisije za pristupanje imamo komisiju za saradnju sa NATO-om”, dodao je.

Za kraj svoje storije o marami i hidžabu, Konaković se dotakao i supruge predsjednika SDA Sebije Izetbegović.

“Naredni put prije nego krenete mene podučavati pravilima naše lijepe vjere, objasnite supruzi predsjednika SDA da se u džamiju ne ulazi bez marame.

Umjesto srdžbe, ja molim Gospodara da vam pomogne, da vas kutariše te bolesne želje za vlašću, da iz vaših srca izbaci zlobu i oholost, da budete bolji ljudi i da vam oprosti napade na čast i ugled vjernika koji nisu članovi vaše stranke.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.