Elmedin Konaković najavio: Sutra šaljemo svim zemljama koje su glasale protiv Rezolucije o Srebrenici protestnu notu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici da će naša zemlja sutra poslati protestnu notu svim zemljama, njih 19, koje su glasale protiv. “Bilo je vrlo teško u zadnje vrijeme se baviti diplomatijom BiH. Zahvalio bih se Lagumdžiji, Komšiću i Bećiroviću. Imali smo stotine kontakata s ambasadama drugih zemalja. Razbijali smo neistine o kojima su nas pitali”, naglasio je.

“Smatramo da se svrastavaju na stranu počinioca ratnih zločinaca i da ne poštuju presude međunarodnih sudova. To je naša ljudska obaveza”, rekao je Konaković.

Kaže da ovo nije nikakva pobjeda niti utakmica, nego borba da se istina pozicionira kako zaslužuje.

“Vrlo nam je važno da danas nismo čuli nikoga da je govorio protiv činjenica ili fakata, osim Vučića. Od nas se očekuje da imamo jedinstven stav u BiH s onima zbog kojih se Rezolucija donosi. Važna je i činjenica da je cijeli region bio na pravoj strani, osim Srbije. Znamo da su brojne zemlje u regionu bile pod pritiskom, ali su pokazale hrabrost. To nikada nećemo zaboraviti”, kazao je.

Dodaje da će Vučić i lider RS-a Milorad Dodik svom narodu morati objasniti zašto su govorili o kolektivnoj krivici.

“Bili su vrlo agresivni. Vučić je uspio minimalizirati i velike svjetske sile. To su posljedice o kojima će on morati odgovarati, prije svega javnosti Srbije.

Bilo je vrlo teško u zadnje vrijeme se baviti diplomatijom BiH. Zahvalio bih se Lagumdžiji, Komšiću i Bećiroviću. Imali smo stotine kontakata s ambasadama drugih zemalja. Razbijali smo neistine o kojima su nas pitali”.

Kaže da se pokušava minimalizirati broj zemalja koje su glasale ‘za’, ali naglašava da je ‘protiv’ glasalo svega 19 zemalja.

“Nama je bilo važno da taj rezultat bude pozitivan. Omjer je 4:1 za one koji su na strani istine”, kazao je. Pozvao je komšije da smire strasti.

“Neka se vrate svakodnevnim problemima koje naše zemlje imaju. Moramo nastaviti svi zajedno put ka EU. Naše institucije će odgovoriti efikasno svima koji budu radili na destibilizaciji”.

Osvrnuo se na izjave Milorada Dodika koji ponovo najavljuje mirni razlaz.

“Ova Dodikova izjava je još jedna u nizu besmislenih. On je prije nekoliko sedmica nudio pare za mioran razlaz, to govori o njegovom trenutnom stanju. On se sam tu doveo.

Napadjući institucije došao je u crnu rupu. Napadao je Sud, pred tim Sudom sad sjedi kao optuženik. Napadao je OHR, sad izlazi na izbore po pravilima OHR-a. Njegove priče o bilo kakvom razlazu direktan su udar na Dejtonu.

Bilo kakav pokušaj djelovanja u tom smislu institucije će se suprostaviti. Dodik i SNSD su politička realnost. Imaju alat za blokade i deblokade. Moja obaveza jeste da sjednim s Dodikom, iako mi se ne ide na te sastanke. Ali, iz tih sastanaka se izrodio najveći uspjeh BiH u zadnjih 10-ak godina.

Koaliciju ćemo pokušati održati na nekim zajedničkim prioritetima, a prije svega na putu ka EU”, rekao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.