Elmedin Konaković nakon teških pregovora o Izbornom zakonu: “HDZ i SNSD neće pristajati na parcijalna rješenja”

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković smatra da HDZ i SNSD neće pristajati na parcijalna rješenja za promjenu Izbornog zakona. Napomenuo je da i od ovih stranaka zavisi da li će rješenja biti implementirana.

Govoreći večeras pred novinarima tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, poručio je da će se učiniti sve da se osigura integritet izbornog procesa, ali da to neće biti moguće ostvariti ako na to ne pristanu predsjednik HDZ-a Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“To je zakon koji mora proći u oba doma parlamenta. Možemo imati puste želje, ali ako oni ne daju zeleno svjetlo, tog zakona neće biti. Odluka je u rukama njih dvojice”, napomenuo je.

Konaković je ocijenio da ove dvije stranke neće pristajati na parcijalna rješenja te da je to “HDZ-ova karta”. Komentarisao je i stavove DF-a.

“Moram biti iskren. Vidio sam saopćenje DF-a i vidio sam neke prijetnje, nazivanja nas koji učestvujemo u pregovorima različitim imenima. U Neum nije bilo popularno otići i svi su nalazili razloge da ne odu. Bio bih presretan da su od početka u pregovorima”, istakao je.

Pitao se šta će biti ako svi međunarodni akteri dignu ruke, tj. ako kompromis izostane. Kako je kazao, nije fer da se Hrvatima bira član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali da nije ni fer da se Željku Komšiću onemogući da se ponovo kandiduje za člana Predsjedništva – prenosi Klix.

Podsjećamo, državni parlamentarci Dženan Đonlagić (DF) i Damir Arnaut (NS) su ranije danas izjavili da HDZ integritet izbornog procesa uslovljava elektorskim modelom izbora članova Predsjedništva te da Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine bude više uključen u izbor članova Centralne izborne komisije (CIK).

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.