Elmedin Konaković ne krije koliko je sretan: “Ovo je jedan od najljepših dana u mojoj političkoj karijeri”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je za Fenu da je preporuka Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH velika stvar. Sama činjenica da je mišljenje Evropske komisije ovog puta pozitivno i da nedvojbeno preporučuje otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, dodao je šef bh. diplomatije, govori o velikom iskoraku koje su vlasti u BiH napravile, ali i opredijeljenosti Evropske unije da iskreno govori o proširenju.

Ipak, kaže da je to uvijek preporuka te da čeka zvaničnu potvrdu Evropskog vijeća koje će zasjedati 21. ili 22. marta. Naglasio je da još nisu odredili dnevni red te da ne zna kojeg dana će raspravljati o BiH.

“Ovo je jedan od najljepših dana u mojoj političkoj karijeri”, poručio je Konaković.

Na zahtjev Evropskog vijeća, Evropska komisija danas je predstavila izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine i preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa BiH.

Kako je navedeno u izvještaju, od odluke Evropskog vijeća o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini u decembru 2022. godine, javno iskazana posvećenost političkog rukovodstva strateškom cilju evropskih integracija donijela je iskorake po važnim reformama, kao i pozitivne rezultate.

Bosna i Hercegovina je pokazala snažnu opredijeljenost za iskorake u dugo iščekivanim reformama, poput usvajanja Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Bosna i Hercegovina je poduzela značajne korake na unapređenju pravosudnog i tužilačkog sistema, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i terorizma i poboljšanju upravljanja migracijama, uz odobrenje pregovaračkog mandata za Statusni sporazum s Frontexom, navodi se između ostalog u izvještaju Evropske komisije.

Reagovao i Vojin Mijatović

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH Vojin Mijatović (SDP) oglasio se nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla da će preporučiti Vijeću otvaranje pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Evropska komisija je danas preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i razmatrala predstojeći usmeni izvještaj Vijeću o napretku Ukrajine i Republike Moldavije u rješavanju preostalih koraka iz izvještaja Komisije o proširenju od 8. novembra.

Komisija je također finalizirala prijedloge za nacrt pregovaračkih okvira s Ukrajinom i Moldavijom, a koji će biti dostavljeni Vijeću.

-Ovo je zajednički uspjeh svih nas u oba entiteta, ovo je motiv da krenemo još jače raditi.

Kada pričam o SDP-u BiH i trojci, javno treba reći da je ovo uspjeh Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića i Edina Forte. Ostali koji se danas hvale bolje da šute, jer su u ovom periodu dok su ova tri čovjeka odradila historijski posao za čitavu zemlju glumili velike “patriote ” u nadi da ako ovo propadne mogu reći “mi smo upozoravali”.

Još jednom, ovo je pobjeda za cijelu zemlju, za svakog čovjeka u oba entiteta, politika lidera trojke se pokazala ispravna i tačka.

Lideri evropske BiH su Nermin, Dino i Edin, mi svi ostali trebamo raditi svoj posao u timu i prestati glumiti lidere.

Lažni patriotizam ostaje onima koji za deset godina nisu mrdnuli prstom na evropskom putu BiH! Živjela evropska Bosna i Hercegovina! – poručio je Vojin Mijatović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.