Elmedin Konaković o “kontroverznom pitanju”: Neki u EU razmišljaju kako da podrže samo FBiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, skoro se vratio iz Strazbura, gdje se održava i plenarno zasjedanje Parlamenta Evrope. Na današnjoj press konferenciji posvećenoj najaktuelnijim pitanjima, iznio je i detalje svojih razgovora sa evropskim zvaničnicima. Jedan od njih je, kako je rekao, posebno “kontroverzan”, s obzirom da neki od njih “razmišljaju kako da se u budućnosti podrži samo entitet FBiH, ukoliko RS nastavi ovako”.

Konaković tvrdi kako – od susreta na Bledu pa do sada – mahom se mogu čuti ohrabrujuće poruke, s obzirom da je priča o proširenju Evropske unije “ponovo živa”.

“U Strazburu i Briselu se govori o prilikama, pomacima, ali i prijetnjama. Zadnja dešavanja iz RS su nešto što zabrinjava evropske zvaničnike. Da toga nema, sve bi išlo puno brže”, rekao je, dodavši da ipak “veliki broj prijatelja BiH lobira da se pozicioniramo dobro u novom okruženju”.

Stoga, apelovao je i na sve privrednike i biznismene u BiH da vrše pritisak na zvaničnike kako bi maksimalno iskoristili šansu, jer se, kako je rekao – govori o ubrzanom otvaranju i pristupu evropskom tržištu, što bi donijelo brojne olakšice.

“BiH ima priliku da, kao nikada dosad, uskoči na evropski voz. Neka građani maksimalno ‘pritisnu’ političare”, naveo je Konaković, kao jedan od zaključaka nakon niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima.

S tim u vezi, dodaje kako se u oktobru očekuje “prijedlog Varhelyjia”, a da u samom finišu, “umjesto da se pohvalimo, morao sam objašnjavati šta se ponovo dešava” – rekao je, misleći na Dodikove prijetnje visokom predstavniku Christianu Schmidtu i ponovne prijetnje o povlačenju iz državnih institucija koje su jučer i danas upućene iz RS.

“Jedan dio zvaničnika u Evropi razmišlja kako da se u budućnosti podrži samo entitet FBiH, što je jedna kontroverzna tema, ali ukoliko vlast u RS nastave ovako, mislim da će na to natjerati i neke ozbiljne dužnosnike na evropskoj sceni”, rekao je Konaković, dodajući da će predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, uskoro obići Zapadni Balkan sa najnovijim informacijama o ‘najvećem ikad paketu podrške za Zapadni Balkan’, iz kojeg bi BiH mogla i ispasti.

Nadalje, dodao je kako upravo takvo ponašanje vrha RS, jača poziciju stranog medijatora u BiH.

“Recimo, nemoguće je da Dodik kaže – ja ne priznajem odluke suda. Tu ulazimo u ozbiljan problem, u pretkonfliktnom smo stanju. Investitori će reći – zašto bismo tamo došli?”, dodao je Konaković – prenosi N1.

Stoga, u BiH ostaju i stranci – a i snage EUFOR-a će, dodao je Konaković, biti dodatno pojačane.

Tema današnje konferencije je, podsjetimo, bilo i aktualizirano pitanje o ruskim diplomatama koji su, nakon što su protjerani iz evropskih zemalja, ušli u BiH. Konaković je, prezentujući neke od dokaza, danas izjavio kako im je ID karticu (dokument o pravima diplomata) potpisao čovjek koji je u to vrijeme bio na probnom radu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, za vrijeme mandata Bisere Turković (SDA).

Zahvalivši se novinarima BIRN-a koji su priču o ruskim diplomatama koji su, nakon što su protjerani iz evropskih zemalja, dospjeli u BiH, plasirali u javnost, Konaković je iznio detalje i načine njihovog ulaska u BiH, pokazujući neke od dokaza.

“Dvojica ruskih diplomata koji su protjerani iz drugih zemalja, došli su u BiH. Jedan od njih, Serov, došao je 25.10.2022. godine. Drugi, Anton Sokolov je došao 12.1.2023. godine. To su oba datuma kada još nije bilo formirano Vijeće ministara BiH.

Bisera Turković je bila ministrica vanjskih poslova BiH, Osman Mehmedagić na čelu OSA-e, Fahrudin Halač bio je zamjenik direktora Granične policije BiH. Ruska ambasada je ministrastvu tada uputila dopis i zatražila ID kartice za diplomate.

Ministarstvo je obavijestilo ambasade da rade najavu dolaska diplomata 15 dana uoči ulaska u BiH, što se u ovom slučaju nije desilo, ušli su bez najave.

Onda je Ambasada Rusije uputila dopis da im se izdaju ID kartice (ključni dokument koji uređuje prava i obaveze diplomate). Imam zahtjeve sa slikama i potpisima obojice diplomata”, objasnio je Konaković.

Na kraju su, dodao je, obje ID kartice potpisane od uposlenika Ministarstva vanjskih poslova BiH kada je ministrica bila Turković. Dokumente je, kaže Konaković, potpisao čovjek koji je u to vrijeme bio na probnom radu u Ministarstvu, a šef službe je “sklonjen jer je bio nepodoban, a Bošnjak je”.

“Ja sam ga po dolasku u ministarstvo vratio”, dodao je.

Oba diplomata su prešli granicu BiH bez da je iko od nadležnih službi reagovao.

Između ostalog, naveo je Konaković, na diplomatskim listama su se nalazili i mrtvi ljudi, te da je, analizirajući ovaj problem, otkrio i još gore.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.