Elmedin Konaković odbio na HRT-u odgovoriti na pitanje da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH: Evo kako je objasnio svoj postupak…

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković tokom današnjeg gostovanja u emisiji “Nedjeljom u 2” na HRT-u, odbio je odgovoriti na pitanje da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH.

Konaković je rekao da će “biti diplomata i zadržati odgovor za sebe”.

“To su teme sad, interpretacija pravnika, u kojoj se u toj presudi “šestorci” za udruženi zločinački poduhvat može iščitati definicija u kojoj se kaže da je to projekat Banovine koju je živio Tuđman i da je on zapravo bio taj.

Je li on bio taj, preko ljudi iz BiH ili je učešće formalno, to su te teme koje bi nam ovdje danas eksplodirale i bit ću tu diplomata da zadržim taj odgovor za sebe – rekao je Konaković.

Podsjećamo, Konaković je danas gostovao na HRT-u, prilikom čega se dotakao brojnih tema, između ostalih, i svoje prve službene posjete Hrvatskoj.

Kazao je i da mu je jasna zainteresiranost Hrvata za hrvatski narod u BiH.

“Ona je prirodna kao što je zainteresirana i Srbija za Srbe u BiH, ali je tu potpuno jasna granica.

O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati u Bosni i Hercegovini i svi građani koji ne pripadaju etničkim skupinama”, rekao je Konaković.

Komentarisao je svoju nedavnu posjetu Hrvatskoj rekavši da je sastanak s predsjednikom te zemlje Zoranom Milanovićem bio “kurtoazan i korektan”.

“Istina je da on govorio više nego što sam ja govorio, ali je govorio vrlo korektno. Podsjetio je na neke stvari koje su nama bile važne, kako je na jednoj od sekciji NATO-a bio prvi koji je govorio o kandidatskom statusu BiH”, rekao je Konaković.

Sastanak s Plenkovićem, dodaje Konaković, ipak je bio malo konkretniji.

“Zapravo je naglasio važnost reformi u ovoj godini, jer je naredna izborna za Europski parlament. Vrlo konkretni sastanci”, zaključio je Konaković, prenosi HRT.

Podsjećamo, Konaković je u Februaru, na press konferenciji nakon sastanka sa hrvatskim šefom diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom na pitanje o mogućim rješenjima Izbornog zakona rekao:

“Danas nismo razgovarali o detaljima pomenutih tema. Tempirali smo to da sa nekim konkretnim rješenjima do šestog mjeseca izađemo na ovoj zajedničkog sjednici. Neka koja su kompleksnija neće biti ni do tad spremna.

U sporazumu koalicionom koji smo zajedno potpisali stoji rok od šest mjeseci od formiranja svih nivoa vlasti na svim nivoima.

Što znači da ćemo od imenovanja federalne Vlade imati rok od šest mjeseci da pristupimo pregovorima oko izmjena Izbornog zakona i djelimičnih izmjena Ustava”, rekao je Konaković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.