Elmedin Konaković oštro zaprijetio Rimcu: Podnijet ću krivičnu prijavu, pogodovao je interesnim grupama

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković najavio je da će po povratku u BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca koji nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a. Navodi da je Rimac podogovao interesnim grupama koje se protive dolasku Gavrankapetanovića na KCUS.

On je optužio Rimca da je pogodovao interesnim grupama te će, kako je rekao, osim Rimca, podnijeti krivične prijave protiv svih aktera ove afere.

“Ministar Rimac je negirao presude sudova u našoj zemlji u istom predmetu kroz koji je prošao prof.dr. Gavrankapetanović u Opštoj bolnici. Grubo je, svjesno, zanemario stav resornog kantonalnog ministarstva koje je poslalo tumačenje da je diploma fakulteta važnija od certifikata”, kaže Konaković.

Navodi da je Rimac podogovao interesnim grupama koje se protive dolasku Gavrankapetanovića na KCUS.

“Podsjećam da je pobjegao i kod smjene Sebije Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS, njegov posao morao je završiti premijer u skladu sa svojim nadležnostima.

Tad je već bilo jasno da Rimac nije došao da uvede red, a da li je imao lični interes moraju utvrditi nadležni organi. Bodnaruk, Čerkez i još neki uposlenici su imali svoje prste u ovoj, slobodno je možemo nazvati, aferi”, istakao je Konaković.

Dodao je da oni već dugo “vedre i oblače” u ministarstvu, bez obzira ko je vlast.

“Lično ću potpisati krivičnu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu sa ministrom Rimcem”, zaključio je Konaković.

On je, podsjetimo, ranije najavio da će reagovati pravosudne institucije ukoliko Rimac ne da saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića na poziciju generalnog direktora KCUS-a.

Dr. Ismet Gavrankapetanović neće biti imenovan za direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. On nije dobio saglasnost ministra zdravstva Federacije BiH Nediljka Rimca.

Kako navode iz Federalnog ministarstva zdravstva, oni su danas obavijestili Upravno vijeće Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da ne daju saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića.

Više prigovora

-Naime, dana 29.12.2023. godine ovo ministarstvo je zaprimilo zahtjev Upravnog vijeća KCUS-a za davanje saglasnosti na Odluku o izboru prof.dr. Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, sukladno članku 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U međuvremenu, Ministarstvo je zaprimilo više prigovora kojima se osporava procedura izbora, te je bilo u obvezi ispitati da li je konkretno imenovanje zasnovano na Zakonu i propisima donijetim na temelju Zakona.

U cilju zakonitog i transparentnog postupanja u postupku izdavanja saglasnosti, Ministarstvo je zatražilo od Upravnog vijeća KCUS-a da dostavi kompletnu dokumentaciju, vezano za konkurs, prijave i dokumentaciju kandidata, zapisnike i ostalo, te zatražilo mišljenje drugih institucija, obzirom da je prvobitno dostavljena samo Odluka Upravnog vijeća o imenovanju Generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Utvrđene nepravilnosti

Uvidom u dostavljeni spis utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof.dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona, utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati saglasnost na traženo imenovanje sukladno ovlastima iz članka 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju saglasnosti, koji je upućen Upravnom vijeću KCUS-a i Vladi Federacije BiH.

Ministar Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof.dr. Gavrankapetanovića radi čega ističemo da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima.

Rad KCUS-a nije ugrožen

Nadalje napominjemo da niti jednim propisom nije definiran rok za davanje saglasnosti za izbor generalnog direktora, a kako se špekuliralo u javnosti. S tim u svezi, treba uzeti u obzir i da je dokumentacija tražena od Upravnog vijeća KCUS-a kompletirana tek 09.02.2024. godine.

Posebno naglašavamo da rad i funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti u jednom trenutku nisu ugroženi, s obzirom na to da još traje mandat privremenog Upravnog vijeća i v.d. direktora.

Daljnja procedura, nakon nedavanja saglasnosti na imenovanje generalnog direktora, u nadležnosti je Upravnog vijeća KCUS-a, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti – navodi se u saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.