Elmedin Konaković otvoreno progovorio o presudi u slučaju “Respiratori”: Znali su oni dobro šta rade, nisu očekivali pad sistema koji ih štiti od svih nedjela

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković na društvenim mrežama prokomentarisao je posljednja dešavanja kada je u pitanju afera “Respiratori”. Pobrojao je slučajeve u okviru kojih se terete sadašnji ili bivši funkcioneri iz vlasti i drugih oblasti. Podsjetio je da se bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH nalaze u pritvoru jer su po navodima i dokazima Tužilaštva pravosudni sistem koristili za obračun i pritisak sa političkim neistomišljenicima te da su potvrđene optužnice bivšim načelnicima, gradonačelnicima, ministru odbrane za nelegalnu prodaju naoružanja i još neke.

Potom se osvrnuo na presudu u slučaju “Respiratori”, kazavši kako su “bivši premijer Vlade FBiH, direktor Civilne zaštite i vlasnik privatne firme osuđeni za zloupotrebu položaja i kriminal prilikom kupovine neadekvatnih respiratora”.

“Ipak, predmet “Respiratori” je drugačiji od ostalih. Nabavka respiratora za vrijeme pandemije trebala je pružiti nadu i spas onima koji se bore sa iznenadnom pošasti, nada je trebala i njihovim porodicama. To su vanredne okolnosti, borba za život u vrijeme katastrofe.

Ukrasti u takvim prilikama ne može normalna osoba niti običan lopov. Mijenjali su ugovor o nabavci koji su potpisali, a onda u taj falsifikovani upisali respiratore koji ne spašavaju i ne liječe. Dali su lažnu nadu, nisi ponudili spas, umjesto spasa su ljudima u borbi za život i njihovim porodicama ponudili laž.

Da su znali da ne valjaju potvrđuju i poruke iz te famozne grupe “GENSEK”, preko koje je išao dogovor oko nabavke opreme. Jedna od poruka je, koje je napisala sekretarka Kalajdžić premijeru Novaliću jeste i: “Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora”. No, kada su stigli respiratori, Kalajdžić je poslala novu poruku:

Seb. zove, loši respiratori”. Nakon pokrenute istrage su u pokušaju da zaštite svoj kriminal priključili veliki broj pacijenata na loše i pogrešne respiratore, Hayat objavio slike koje je kasnije brisao, a predsjednik SDA išao na televizije da kaže kako “iz prve ruke zna da su ljudi priključeni i da dišu” , odgovorno je “iz prve ruke” rekao da su dobri i da pomažu.

Pojavilo se i pismo anesteziologa koji su kasnije glavom bez obzira pobjegli sa KCUS u Opštu bolnicu. Hrabri su i tad ukazivali na sve ovo, a sistem je “sušio” pritiscima kroz koruptivnu osovinu u pravosudju, a režimski mediji pratili režiranim izvještajima.

Danas kad smo razmontirali tu koruptivnu hobotnicu na površinu izlaze njihova najgora nedjela. Afera “Respiratori” je dobila epilog prvog dijela vezanog za lopovluke.

Mora dobiti i epilog drugog dijela, priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju pojedinaca.

Važno je napomenuti da se predmetni respiratori danas u ćošku nekog podruma na KCUS i da su tamo dospjeli brzo nakon farse od pokušaja da se prikažu ispravnim. Znali su oni dobro šta rade, a ipak su to beskrupulozno radili. Nisu očekivali pad sistema koji ih štiti od svih nedjela, zato je krucijalno što smo takav sistem srušili”, naveo je Konaković.

Istakao je i to kako su ulaskom u javna preduzeća u vlasništvu Federacije BiH “otkrili u kratkom roku kriminal u Autocestama (na osnovni ugovor od 75 miliona KM naknadnih radova još 100 miliona KM zbog “geologije”) , JP Elektroprivreda ( ugovori sa privatnim licima u 4 rudnika iz koncerna u iznosu od 150 miliona KM za usluge koje su rudnici morali realizovati sami”.

“Firme su naravno bliske ili i vlasništvu tajkuna koji su kupovali razne muje, šilje i nijaze u klubu Bošnjaka kako bi zadržali aktuelnu vlast. JP EP u tom periodu u minusu 67 miliona na kraju godine) , Agencija za upravljanje oduzetom imovinom i još neke.

Brzo ćete saznati i stanje u BH Telecomu koje pokazuje kako “zaštitnici” i “patriote” upravljaju javnim dobrima. Na svakom koraku kriminal, slabljenje države i njenih institucija, partijski interes prije svega i sve to što su radili SDFA smo najavili.

Sve se potvrđuje”, naveo je Konaković.

Podsjetimo, Apelaciono odjeljenje Sud BiH potvrdilo je u cjelosti prvostepenu presudu u slučaju “Fadil Novalić i dr.” poznatiji kao “Respiratori” kojom su izrečene kazne Fadilu Novaliću – kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, Fahrudinu Solaku – jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina, Fikretu Hodžiću – kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.

VEZANI TEKST: Fikret Hodžić kod Hadžifejzovića priznao: “Ja sam dobio pet godina zatvora. Idem u Vojkoviće za 10-15 dana”

Fikret Hodžić je sinoć u intervjuu za Face tvrdio kao je “optužen za nešto što mu se nije sudilo” i “da se mogao izvući, ali da nije htio lagati”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.