Elmedin Konaković poslao poruke nakon odluka Schmidta i udarca za NSRS: “Nek se ne igraju i ne šale oni koji su mislili i koji žele ovu stvar shvatiti olako”

Ovo je zaista ozbiljno, adekvatno i pravovremeno djelovanje visokog predstavnika koje pozdravljam, rekao je za portal “Avaza” ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nakon što je Christian Schmidt iskoristio Bonske ovlasti.

“Jedan od najvećih udara na Ustav BiH”

-Govorio sam o tome. Očekivali smo svi ozbiljnu reakciju, jer što je ovaj put uradila NSRS jedan je od najvećih udara na Ustav BiH.

Odluka je adekvatna, posebno u ovom dijelu koji sada otvara proces za procesuiranje svih onih koji se usude suprotstaviti ili rušiti Ustav, što dosad u pravnom sistemu, tužioci koji su željeli izbjegavati odgovornost nalazili manu u našem sistemu.

To je sada jasno i potpuno je jasno da će oni koji to u budućnosti budu radili imati problema sa zakonom ove zemlje – rekao je Konaković.

Poruke iz RS

Osvrnuo se i na poruke koje dolaze iz manjeg bh. entiteta RS.

-Ovo što sada čujemo poruke iz RS-a, Milorada Dodika i ostalih zakona, ja ih smatram pucnjem u prazno.

Mogu oni pokušati neko vrijeme negirati ovu novu političku realnost, pogotovo ovo novo krivično zakonodavstvo.

Mogu se ti ljudi od lica pravde sakriti u RS i nigdje više. O tome sam govorio i dan-dva prije donošenja ove odluke i nakon naših sastanaka i prilikom razgovora o sastanku u Konjicu.

Ovo je sasvim nova pravna dimenzija. Nek se ne igraju i ne šale oni koji su mislili i koji žele ovu stvar shvatiti olako – zaključio je Konaković.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt danas je iskoristio Bonske ovlasti kojima je poništio odluke Narodne skupštine RS o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda na prostoru manjeg bh. entiteta.

Također, Schmidt je nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH.

“Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službeniku RS neće stupiti na snagu”, rekao je Schmidt.

“Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS neće stupiti na snagu. Svi zakonodavni postupci u donošenju ovog zakona su također poništeni”, rekao je Schmidt.

Izmijenit će i Krivični zakon.

“Krivični zakon BiH će se izmijeniti na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.