Elmedin Konaković potvrdio informaciju: Tačno je da mi je Blinken poslao pismo, SAD traže da se usvoji zakon o Južnoj interkonekciji

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) uputio je 11. januara pismo ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, u kojem naglašava značaj projekta plinovoda Južna interkonekcija. Ovu informaciju je za portal “Avaza” potvrdio ministar Konaković.

-Tačno je, dobio sam pismo. To još jednom potvrđuje ono što znamo, interes administracije SAD je veliki da se krene u proces realizacije Južne interkonekcije.

Oni se također slažu sa nama da bi ta infrastruktura trebala biti riješena na entitetskom i državnom nivou, nikako praviti neke nove kantonalne priče. Obratio se meni, vjerovatno i ministru Grlić-Radmanu, navodi u pismu da će se obratiti i njemu, da Vlada Hrvatske i ja kao ministar vanjskih poslova izvršimo određeni pritisak da se taj projekat desi – rekao je Konaković.

U nastavku pročitajte sadržaj pisma koje je Blinken uputio Konakoviću.

Energetska sigurnost

-Kao što smo razgovarali, Sjedinjene Države su duboko posvećene podršci stabilnosti, sigurnosti i regionalnoj ekonomskoj integraciji na zapadnom Balkanu. Projekt plinovoda Južna interkonekcija između Hrvatske i Bosne i Hercegovine je od suštinskog značaja za vašu energetsku sigurnost i ubrzanje postupnog ukidanja uglja.

Međutim, stalno odlaganje ovog kritičnog projekta ugrožavaju njegovu realizaciju. Pozivamo Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine da donese zakon o Južnoj interkonekciji, koji je izrađen uz konsultacije sa međunarodnim stručnjacima i predstavlja kritičan korak ka izdavanju dozvola, finansiranju i izgradnji gasovoda. BH-Gas, federalni operator prijenosnog sistema, mora implementirati ovaj projekat kako bi osigurao energetsku sigurnost koja je prijeko potrebna Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ohrabrujemo kompaniju da preduzme neophodne reforme koje bi je osnažile u tome da služi svim stanovnicima Federacije.

S obzirom da je ovaj projekat u jasnom interesu vaše zemlje i regiona, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da pritisnete lidera HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da okonča svoju opstrukciju po ovom pitanju. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji su duplirani, ekonomski neisplativi i dovode u opasnost cijeli projekat. Ovako očigledna korupcija i samopostupanje mogli bi ugroziti EU put Bosne i Hercegovine.

Jasna poruka

Vaša jasna poruka Čoviću da bez odlaganja donese Zakon o južnoj interkonekciji, kako ga je donio Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine u decembru 2021. godine, od vitalnog je značaja. Sjedinjene Države ne podržavaju bilo kakve napore koji potkopavaju potencijal južne gasne interkonekcije da pruži energetsku sigurnost.

Sjedinjene Države cijene vaše partnerstvo po ovom kritičnom pitanju i pohvaljujem vašu saradnju i posvećenost evropskoj budućnosti zapadnog Balkana.

Isti zahtjev šaljem hrvatskom ministru vanjskih poslova Grlić-Radman, a naše ambasade će to pratiti.

Radujem se našem kontinuiranom radu na jačanju vaše energetske sigurnosti ne samo diverzifikacijom energetskih ruta, već i diverzifikacijom izvora energije kako bismo unaprijedili obaveze preuzete na COP28 za utrostručenje obnovljive energije na globalnom nivou i prelazak sa fosilnih goriva.

Ovi zajednički napori će pružiti još veću energetsku sigurnost za vaše zemlje – naveo je Blinken u pismu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.