in

Elmedin Konaković progovorio o HDZ-u i uzburkao duhove: “Sve planove za razvoj i gradnju u najelitnijem dijelu Sarajeva kontroliraju oni”

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković najavio je da narednih dana planira otvoriti temu prostornog planiranja i gradnje u Kantonu Sarajevo

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković najavio je da narednih dana planira otvoriti temu prostornog planiranja i gradnje u Kantonu Sarajevo koja, prema njegovima riječima, trenutno ima oblik organiziranog kriminala.

Kako je naveo Konaković, u pitanju su investicije vrijedne više milijardi KM u periodu nakon agresije na BiH – piše Klix.

Postavlja pitanje kako je planirano, ko može, a ko ne može graditi i ko je kontrolisao procese?

“Evo jedan interesantan primjer šta rade ‘zaštitnici’ naroda. Nakon posljednjih lokalnih izbora donesena je odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da se ‘historijski urbani krajolik Sarajeva proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine’. Nikad viđena odluka i ne postoji nijedna slična, jer je obuhvaćen cijeli prostor jednog grada, s posebnim fokusom na općine Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo”, naveo je Konaković.

Ova odluka, pojašnjava Konaković, znači da se više ni cigla na ovom prostoru ne može pomjeriti bez dozvole i saglasnosti višeg nivoa vlasti.

“Sve zahtjeve ubuduće rješava Ministarstvo prostornog uređenja Vlade FBiH i resorni ministar Josip Martić iz HDZ-a. Tako će sve planove za razvoj i građenje u najelitnijem dijelu Sarajeva, koji ima najveću tržišnu vrijednost, odobravati u centrali HDZ-a”, istakao je Konaković.

Predsjedniku NiP-a je posebno sumnjiva činjenica da je ova odluka donesena na sjednici 2. novembra prošle godine, a u Službenom listu BiH je objavljena tek u januaru.
“Tri druge odluke donesene na istoj sjednici su objavljene odmah, a ova je čekala zvanične rezultate izbora. (Rezultati potvrdili da se SDA ne pita više u ovim općinama). I još jedna važna stvar, iz ove komisije su izbačena dva strana člana, ostali su samo SDA-HDZ-SNSD, tri člana. Komisijom trenutno predsjedava Faruk Kapidžić, koji nije bio član kad je sporna odluka donesena”, potcrtao je Konaković, najavivši da će ovu neustavnu odluku oboriti i zaustaviti građevinsku mafiju.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je nedavno imenovalo nove članove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, ali ni sada, kao ni prije pet godina, nema dva strana člana, što je propisano Dejtonskim sporazumom.

Iako je izbacivanje stranaca trebalo biti privremeno, to je očito trajna mjera. Posebno zabrinjava činjenica da su međunarodni članovi imali ulogu zaštite državnih interesa i promocije bh. nacionalnog identiteta.

Burna sjednica Centralne izborne komisije BiH: Zašto u Srebrenici nije omogućeno glasanje iz inostranstva?

Bosnu i Hercegovinu pogodio zemljotres