Elmedin Konaković se obratio javnosti: “Ovo je potpuni zaokret Evropske unije i ovakvu priliku ni mi ni naše komšije do sada nismo imali”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u Albaniji u okviru samita Berlinski proces, a za Klix.ba je govorio o ključnim porukama nakon sastanka sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varheljijem i drugim diplomatama. Današnji sastanak je bio posvećen generalno Zapadnom Balkanu kao regiji, a kako nam je potvrđeno mogle su se čuti poruke da Evropska unija planira jedan novi pristup prema ovom dijelu Evrope, koji je drugačiji u odnosu na dosadašnje stanje.

“Danas smo čuli opredjeljenost Evropske unije da djeluje drugačije. Evropska unija odustaje od koncepta da prava stječeš tek onda kada postaneš član EU kada je riječ o Zapadnom Balkanu, a vjerovatno i kada je u pitanju Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

I zapravo sada je riječ o tome da se direktno i konkretno podrže zemlje koje treba da svojim razvojem i prije samog članstva iskoriste veliki novac i investicije koje EU pruža”, kazao je za Klix.ba Konaković.

To se konkretno odnosi na brojne fondove EU, grantove, a posebno na zajedničko tržište Evropske unije, koje osim što nudi priliku našim firmama da izlaze na EU tržište, nudi priliku i investitorima da Zapadni Balkan vide kao tržište koje je integralni dio EU.

“Ovo možemo shvatiti kao zvanični stav EU koji bi do 10. novembra trebao biti objavljen sa tačnim ciframa i iznosima za pojedine grantove, fondove i druge finansijske prilike.

Ovo je potpuni zaokret Evropske unije i ovakvu priliku ni mi ni naše komšije sa Zapadnog Balkana do sada nismo imali kada govorimo o politici proširenja”, naglasio je Konaković.

Prema porukama EU zvaničnika cilj je da se Zapadni Balkan ekonomski ojača i pomogne da bude što primamljiviji, prije svega investitorima, ali i da se poveća standard građana.

U ovom procesu postoji i druga strana jer će neke od ovih paketa morati pratiti i određene reforme.

“Sve će ići preko Evropske komisije, a nama su ostavili pravo da sami predložimo oblasti u kojima smo najspremniji i da kažemo šta to najbrže možemo ispuniti.

A te reforme nisu striktno propisane i neke od njih nisu od onih koje nas umaraju.

Suštinski bi trebao biti fokus na rješavanju lakših pitanja”, poručuje Konaković.

Tokom samita u Tirani Konaković kaže da će sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Analenom Baerbock razgovorati o političkom segmentu za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

“Mnogo mi je važnija ova ekonomska strana, ali i ovaj politički segment bi bila dobra poruka proevropskoj priči ako dobijemo datum za početak pregovora, iako to vjerovatno nismo zaslužili, ali bi zatvorilo vrata ovima koji su tome oponenti.

Tu je i druga strana koja postoji u BiH, interes Rusije i nekih drugih zemalja koje nisu sretne zbog našeg napretka na EU putu i oni imaju narativ koji kaže ‘Evropska unija nas neće’.

Suštinski otvaranje pregovora uz ovaj ekonomski segment bi bila jasna poruka da nas EU hoće. I ond abi bilo mnogo teže svakom političaru pa i Dodiku stati na put takvoj priči”, istakao je Konaković.

Ekonosmki pristup EU ka Zapadnom Balkanu prema porukama sa samita u Tirani neće omesti ni antidržavna politika predstavnika iz RS-a jer su prema riječima Konakovića evropske diplomate poručile da su svjesne teškoća politike u BiH.

“Ovim EU šalje poruku da bez obzira na opstrukcije i probleme u BiH to neće biti preprema da s ezemlji omoguće pristupi finansijskim fondovima, dok je ovaj politički dio pregovora druga tema”, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.