Elmedin Konaković se oglasio nakon sastanka sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem u Mostaru: “Dogovoriti se sa što manje uplitanja izvana”

Nakon završetka prvog dijela pregovora predstavnika Trojke sa HDZ-om BiH o formiranju vlasti, prisutnima se, između ostalih, obratio i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

On je u svom obraćanju rekao da je potrebno što više stvari dogovarati među ljudima koji su izabrani na političkoj sceni i u institucijama države BiH.

“I sa što manje intervencionalizma bilo čijeg pa i onog međunarodne zajednice”, naveo je Konaković.

U nastavku je ponovio da ovo “govori zato što smo prošlli kroz teško poglavlje pokušaja dogovora izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH”.

Potom je, po ko zna koji put, povukao paralelu koliko su rješenja o kojima su razgovarali u Neumu bila “opsežnija i kvalitetnija”.

“Govorilo se i o izmjenama Ustava i ukidanju etničkih prefiksa i mogućnosti da se biraju predstavnici svih naroda na prostoru cijele BiH i onih koji ne pripadaju narodima (konstitutivnim op. a.) i da je bilo političke volje i hrabrosti lidera država BiH i svi narodi u njoj mogli su imati konkretnija rješenja”, naveo je Konaković.

Zaključio je da se nada da “ovaj neki noviji pristup i jedna nova energija, hrabriji pristup pregovorima, napokon može smanjiti taj prostor populizma”.

“Populizma iz kojeg mogu profitirati samo interesne grupe i pojedinci i da naša kvalitetni programski dogovorri mogu donijeti rješenja od kojih će koristi imati svaki građanin ove zemlje jednako na čitavom prostoru BiH”, zaključio je predsjednik NiP-a – prenosi Klix.ba.

Pogledajte šta je poručio Konaković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.