Elmedin Konaković se “raspojasao”, p(r)ozvao je Bakira Izetbegovića kod Hadžifejzovića: “Ja sam u rov otišao iz školske klupe, ti nisi!”

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine gostovao je večeras u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji nakon regionalne “turneje”.

Bakir gdje god da je došao slagao i iznevjerio! Hadžifejzović: Vrijeđa li te kad ti kaže da si električar? Konaković: Da Bogdo jesam! Prekinuo sam školovanje i otišao u rov, on nije!

Hadžifejzović: Što se nisi nagovorio Vučiću i Milanoviću? Konaković: Da napravim belaj?! Ti im se nagovori!

Ni u jednoj kombinaciji ne bih sa Izetbegovićem, nema šanse! Izetbegović će prije ugasiti stranku nego je prepustiti nekome! Dva puta sam otišao u Banju Luku i Beograd i dogovorio autoput za Goražde, a Izetbegović to nije mogao 30 godina!

Konaković nikad emotivniji zbog napada na njega i njegovu porodicu: Nisam pitao Milanovića za sapun, parfem i ostale uvrede! Nisam otišao da prevaspitam ni Milanovića, ni Vučića, ni Abazovića! Nisam Milanovića podsjećao na presude i genocid, ali ne kažem da neću! Mogao sam napraviti incident i belaj i dobiti neki poen, ali građani BiH ne bi imali ništa od toga! Laž je da sam dogovorio sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj će se raspravljati o Izbornom zakonu!

Nije tačno da napadam novinare! Napadam novinare reketaše i one koji lažu! Neću pustiti da moje dijete gugla gadosti o meni i da se smije Avdi Avdiću! Avdo Avdić me pravi vođom narko kartela, a na kraju će se ispostaviti da su to njegovi nadređeni! Najviše me zaboljela laž oko Izbornog zakona!

Ispalili su tezu da radim u korist HDZ-a, da sam prodao Izborni zakon i da sam sluga Zagreba! Bakir je u Neumu predlagao da Dom naroda u Federaciji bude po uzoru na Vijeće naroda RS-a, pa to bi bilo samoubistvo za BiH!

S Vučićem sam razgovarao o granici sa Srbijom, energetskim projektima, našim ljudima koji su optuženi za ratne zločine, pogotovo o Osmanoviću. Doček je bio s rezervom, ali ispraćaj je bio topliji! Vučić je na početku razgovora bio “repetiran”! O autoputu Beograd-Sarajevo sam razgovarao i s Vučićem i s Dodikom!

Složili smo se za 20 sekundi da dio autoputa ide preko Goražda prema Sandžaku! U ministarstvu vanjskih poslova BiH su napravljene velike greške koje analiziram i provjeravam! Sigurno ću Vučića u nekom od narednih sastanaka pitati za reviziju!

Neću stati i odustati od tog pitanja! Plan je da se ulaganja na Drini vrše po principu – pola Elektroprivreda RS-a, pola Srbija! S Vučićem nisam pričao o Buk Bijeloj, ali jesam s Brnabić i Dačićem! Razgovarao sam o tim projektima i u Crnoj Gori! Abazović mi je rekao da oni imaju problem s Buk Bijelom! Odbio sam sastanak s ministrom Đerlekom, jer nisam želio da se sastanem s jednim bošnjačkim ministrom, a s drugim ne! Nisam otišao kod gradonačelnika Novog Pazara, jer bih morao otići i kod načelnika Sjenice i Tutina… Otišao sam u Bošnjačko nacionalno vijeće zato što su tamo predstavnici sve tri bošnjačke stranke, da bih izbjegao polemike! Nakon toga sam posjetio Islamsku zajednicu! Ljajića dugo nisam vidio u Sarajevu, nije apdejtovan, neka dođe u Sarajevo!

Zamjenik iz HDZ-a je moj prvi saradnik! To je Bosanac i Hercegovac rođen u Sarajevu, profesionalac od glave do pete, sa istim stavovima kao ja! Schmidt je donio odluku koja nije funkcionalna! Pošto je Komšić razgovarao sa Erdoganom o našim unutrašnjim pitanjima svjedočit ću u njegovu korist ako ga Dunović prijavi! Rekao sam Cavusogluu da nam je potpuno jasna veza između Bakira, SDA i Erdogana! On je rekao da se mi trebamo dogovoriti!

Razumijem očaj Izetbegovića, ali se ne mirim sa činjenicom da to rade mediji! Dva puta sam otišao u Banju Luku i Beograd i dogovorio autoput za Goražde, a Izetbegović to nije mogao 30 godina! Na svakom mjestu gdje je došao slagao je i iznevjerio!

Hadžifejzović: Vrijeđa li te kad ti kaže da si električar?

Konaković: Da Bogdo jesam! Ja sam svoje obrazovanje prekinuo, jer sam otišao u rov, a on nije! Kako je mogao električara dati za premijera kantona?! Izetbegovića zovem danima, kad god s njim u Face to Face!! Nije mi jasna Dodikova nervoza! Ne snalazi se u nekonfliktnim politikama! Mogu mu se svašta nagovoriti i viši sam od njega! Ne moramo mi da redefinišemo odnose, možemo odmah da se raziđemo! Nisam znao da će Bećirović predložiti Lagumdžiju!

Bećirović je predložio i Erola Avdovića koji se proslavio na kritikama mog imena! Mjesto direktora OSA-e je bilo naše mjesto, ali Džuvo nije bio moj kandidat! Džuvo nije prošao, jer to moramo, nego zato što smo na to pristali! Ne bih digao ruku da Džuvo nije dobar izbor, bio je rješenje! Era progona ljudi je završena!

Nisam siguran da su NES i SBiH s nama na federalnom nivou! Fali im hrabrosti! Ako NES i SBiH neće s nama, ne postoji opcija da naprave vlast sa SDA! Postoji samo opcija da SDP napravi vlast sa SDA! Realno je da dobijemo vlast sa SBiH-om i NES-om, al ne bih se zakleo! Nek uzmu još nešto ako hoće, ali nije pitanje pozicija!

Ako uđemo u federalnu Vladu smijenit ćemo Sebiju Izetbegović! Treba da ode i otići će istog trena kada se stvore uslovi za smjenu! Vratit ćemo KCUS doktorima! U svim kombinacijama samo ne bih sa Izetbegovićem! Izetbegović će prije ugasiti stranku nego je prepustiti nekome”, rekao je Konaković između ostalog.

Pogledajte cijelo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.