Elmedin Konaković se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istaknuto je da su vrlo važni dobri bilateralni odnosi

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinn Konaković nalazi se u posjeti Republici Srbiji gdje je jutros održao sastanke sa predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, te ministricom za evropske integracije Republike Srbije Tanjom Miščević.

Nakon Hrvatske i Crne Gore, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković svoju mini balkansku turneju danas nastavlja u Srbiji

Sastanci su upriličeni u sklopu posjete ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zemljama susjedstva.

Domaćini su na sastancima poželili dobrodošlicu delegaciji i uputili čestitke za brzo formiranje Vijeća ministara, kao i za kandidatski status koji je Bosna i Hercegovina dobila.

Istaknuto je da su dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije veoma važni za obje države, ali i cjelokupnu regiju.

Potencijali i šanse koje imaju Bosna i Hercegovina i Republika Srbija su velike, te je pokazano zajedničko interesovanje da upravo realizacija konkretnih projekata bude ono što će se u narednom periodu staviti u fokus.

Ministar Konaković izrazio je svoje vjerovanje da, u dobroj vjeri i radom nadležnih institucija, možemo ostvariti konstruktivan dijalog i otvoriti prostor za unapređenje odnosa koji će biti od koristi za život građana obje države,

te da su stabilnost, sigurnost i ekonomski napredak u interesu obje države.

Kazao je da je važno održavati institucionalnu saradnju, odnosno saradnju na nivou državnih institucija, te je shodno tome dogovoreno da se u narednom periodu razmotri mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

“Poželio sam dobrodošlicu ministru Elmedinu Konakoviću i izrazio nadu da ćemo u budućnosti dobro sarađivati”, objavio je Vučić na Instagramu na početku sastanka.

U nastavku dana ministar će se sastati sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.