Elmedin Konaković u vrlo burnom tonu javno upitao: “Znamo šta nećete, znamo šta ne date, ima li nešto da hoćete i da znate kako ćete?”

Ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković reagirao je na izjave pojedinih političara povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“A šta vam je plan? Imate li za ovu državu i ljude u njoj bilo kakav plan? Znamo šta nećete, znamo šta ne date, ima li nešto da hoćete i da znate kako ćete?”, upitao je Konaković.

Kako je naveo, važni datumi iz bogate historije naše domovine idealna su prilika za jake populističke poruke političkih lidera. Zvone i čuju se jače. Ove godine, kao nikad do sad, upućene stvarnim i zamišljenim protivnicima naše domovine.

“Strancima koji su protiv nas, svima redom. Amerikancima u kaubojskim čizmama, visokom predstavniku koji nas mrzi na nacionalnoj osnovi, raznim palmerima, escobarima koji su izlobirani od Beograda, delegaciji EU koja radi protiv nas, svim stranim mešetarima oženjenim iz Srbije koji po direktivi svojih žena rade protiv nas, ambasadama koje nam ne žele dobro, svima koji bi da donose odluke glasno se poručuje da se ne miješaju u unutrašnje stvari u BiH!!

Ugrožavate suverenitet jedine nam domovine! Odjekuju ove i slične poruke, nikad jasnije i nikad glasnije. Ne miješajte se!!”, napisao je Konaković.

Kako je dalje naveo, “ni slučajno da se u rasprave o EU putu miješaju ovi iz EU, ni slučajno da se u naš trasirani NATO put miješa onaj koji je propisao pravila za taj put!”.

“Snažne poruke šalju i unutrašnjim neprijateljima. Sa takvim nema pregovora, razgovora, dogovora! Ko se drzne da sa njima razgovara izdajnik je. Sa komšijama i susjedima nikako! Nema miješanja u naše unutrašnje odnose, sami ćemo rješavati, al’ nećemo se sastajati i razgovarati! Jer ko se sastaje i razgovara izdajnik je! Ne poštuju BiH, negiraju suverenitet, imaju secesionističke težnje, nema sa njima razgovora!!”, stoji u njegovoj objavi.

Potom postavlja pitanje: Šta vam je ljudi plan?

“Ne damo strancima da se miješaju, sa domaćim političkim akterima ne smije se razgovarati, a ni slučajno, ne daj Bože, oko bilo čega dogovarati. Kako da usvajamo zakone iz 14 prioriteta i svih drugih prioriteta? Kako da usvajimo veći budžet za institucije BiH? Kako da napravimo reforme poreskog sistema koji slama našu privredu, kako da napravimo reforme u zdravstvu, obrazovanju? Kako da iskoristimo energentske potencijale naše zemlje, danas kad je struja zlata vrijedna? Kako da dovedemo investitore u zemlju konflikta? Kako da generalno popravimo poslovni ambijent?”, pita Konaković.

Upitao je i ko će i u kojem parlamentu u BiH ovakve zakone izglasati?

“Kako da u zemlji populizma koju mrze stranci mnogo, a domaći neprijatelji još više zadržimo pametne, mlade ljude? Imamo li u ovom surovom, nepravednom svijetu barem jednog prijatelja, snažnog, uticajnog, da našoj zemlji u bilo čemu pomogne? Ako nemamo, zašto nemamo?

Kako ste uspjeli od zemlje koju je volio i Istok i Zapad napraviti zemlju koju ne voli ni istok ni Zapad? Svoje populističke poruke okačite mačkama o rep, zbog vas takvih iz ove zemlje nestane godišnje jedan veliki grad ljudi”, poručio je Konaković.

Dalje im je poručio da su “upeglali fotelje godinama”.

“Iz mandata u mandat ponavljate mantru o stvarnim i zamišljenim protivnicima, ovom narodu nudite strahove i konflikte od kojih nas navodno vi branite.

Beskonačnim populizmom koji vaša armija plaćenika raznosi u režimskim medijima, twitterom, facebookom, ubijate nadu, ne nudite rješenja, umarate mozak svih normalnih Bosanaca i Hercegovaca. IMATE LI BILO KAKAV PLAN? Ako nemate, a znam da nemate, dosta vas je!”, zaključio je Konaković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.