Elmedin Konaković uputio javnu prozivku nakon propasti pregovora: “Ježim se od pomisli da neko zagovara da Dom naroda FBiH svedemo na Vijeće naroda RS”

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković nakon održanih pregovora u Sarajevu ponovio je da su pregovori propali te je objasnio svoj stav i mišljenje o smanjenju Doma naroda Federacije BiH.

– Propustili još jednu priliku. BiH ima političare, ali nema državnike koji su spremni da, možda na štetu svojih partija i sebe lično, donesu neke bitne odluke. Imat ćemo priliku da govorimo šta smo to propustili i kakve smo ponude imali na stolu. Zapravo, veći dio za koji smo se zalagali je bio na stolu – rekao je Konaković.

On je rekao da nije protiv reduciranja Doma naroda FBiH, već da ga ne treba prilagođavati Vijeću naroda RS.

– Proces treba ići obrnuto – poručio je.

– O tome javnom govorim svaki dan i ježim se od pomisli da neko zagovara da to svedemo na Vijeće naroda RS koje u tom slučaju svi zajedno legitimišemo i priznajemo kao jedan dobar proces – rekao je Konaković.

Dodao je da je to danas tako ali da to ne znači da se ne može tražiti promjena načina odlučivanja ove institucije.

– Dok sam živ borit ću se da taj loš proces u RS-u se popravi, a nikako da se ovaj u Federaciji izjednači – rekao je Konaković.

Pomenuo je da je od početka to primarni interes NiP-a da Dom naroda ne bude drugi Predstavnički dom koji će kočiti sve procese.

– Možete li zamislite kakva će biti reakcija Dodikovog režima kad mi iz Federacije predložimo taj model i potpuno ga legitimišemo – zaključio je Konaković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.