Elmedinu Konakoviću “pukao film” zbog govora ambasadora Srbije u UN-u: “Lagao si, Đuriću”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas da je vanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) na kojoj se sinoć raspravljalo o BiH veoma važna, te da je na kraju ispalo da je dobro što se desila, “zato što se još jednom osvijetlila cjelokupna rusko-srpska mašinerija koja vrlo sinhronizovano radi”. Dio govora Marka Đurića, inače predloženog kandidata za ministra vanjskih poslova Srbije u novoj vladi o kojoj će se glasati danas, odnosio se i na Konakovića.

Prema Konakovićeim riječima, u potpunosti je osvijetlila nekoliko političkih faktora, “prije svega Aleksandra Vučića i njegovu politiku koja je samo verbalno evropska, a sve što radi nema nikakve evropske i civilizacijske standarde”.

“Drugo, čini mi se da za BiH, za njen integritet, suverenitet i za ono za šta se mi zalažemo, sve je bolje što se Željka Cvijanović više u javnosti pokazuje i pokušava nevješto i nemušto, mogu reći slobodno, lagati međunarodnu javnost činjenicama koje apsolutno ne postoje. Vidjeli ste reakciju cijelog slobodnog svijeta, pogotovo ovog zapadnog dijela od kojeg BiH i njena ekonomija, formalno, možemo reći, zavise”, kazao je Konaković za Fenu.

Dodao je da se zapravo desilo nekoliko vrlo važnih faktora.

“Vidjeli ste laži, čini mi se budućeg ministra vanjskih poslova Srbije Marka Đurića, koji govori o tome, lažno citira moje navode govoreći o ratnoj šteti. Ja samo govorio suprotno, da rezolucija ne proizvodi pravne fakte koji nas mogu voditi naplati ratne štete, da se to radi u drugim procesima”, kazao je Konaković.

Dodao je da se zapravo desilo nekoliko vrlo važnih faktora.

“Vidjeli ste laži, čini mi se budućeg ministra vanjskih poslova Srbije Marka Đurića, koji govori o tome, lažno citira moje navode govoreći o ratnoj šteti. Ja samo govorio suprotno, da rezolucija ne proizvodi pravne fakte koji nas mogu voditi naplati ratne štete, da se to radi u drugim procesima”, kazao je Konaković.

Naveo je da ovakva Srbija to i zaslužuje, ali nikako se to ne može vezati za ovu rezoluciju o Srebrenici.

“Pokušaj Željke Cvijanović da diskredituje visokog predstavnika u tijelu koje je već reklo svoj stav, a Antonio Guterres odgovorio na navode Željke Cvijanović iz onog pisma za koje sam govorio da joj je bolje da ne šalje, da je potpuno legalan, legitiman visoki predstavnik.

On je vrlo smireno, suptilno objasnio suštinu problema u BiH i dolazimo ponovo do zaključka da i Milorad Dodik i Željka Cvijanović i Staša Košarac i još neki političari iz RS više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu u BiH”, rekao je šef bh. diplomatije.

Po njegovim riječima, još jednom se pokazalo da institucije BiH sada napokon rade svoj posao adekvatno i na pravi način.

Istaknuo je da je nastup ambasadora BiH Zlatka Lagumdžije bio “vrlo autoritativan, argumentovan, sa puno fakata i činjenica”.

“Potpuno je sinoć demontirao taj pokušaj rusko-srbijanske propagande da se ovdje zapravo pravi jedno novo žarište, što sigurno Rusiji i jeste osnovna intencija.

Jer Rusija sinoć jeste možda dijelom ostvarila svoj cilj, a to je da se manje govori o njenoj agresiji na Ukrajinu, a da se otvaraju neka nova žarišta, u ovom slučaju na zapadnom Balkanu. Svjesno su u to otišli Cvijanović, Dodik i Vučić i Đurić i svi oni koji su sinoć, možemo slobodno reći, doživjeli debakl, jer se institucionalno BiH odupire svakoj vrsti fabrikovanih laži”, zaključio je ministara Konaković.

Dio govora Marka Đurića, inače predloženog kandidata za ministra vanjskih poslova Srbije u novoj vladi o kojoj će se glasati danas, odnosio se i na Konakovića.

“Trebamo imati na umu da je jednaka pravda za sve žrtve u BiH jedini put za dugotrajan mir, stabilnost i pomirenje. Suprotno svemu što nam je rečeno od kosponzora, stvarni razlog za predlaganje ove opasne i rezolucije koja dijeli je otkriven od Elmedina Konakovića ministra vanjskih poslova BiH koji je javno rekao da ‘ovakva Srbija ne zaslužuje ništa drugo nego da bude prezrena i ne zaslužuje ruku pomirenja i saradnje’.

On je naveo da njegov etnonacionalistički režim nastoji da ponovo otvori sudske procese protiv moje države i nema namjeru pomirenja ili dobrosusjedskih odnosa na svojoj agendi”, kazao je Đurić.

Ubrzo je stigao odgovor ministra vanjskih poslova BiH na društvenoj mreži X.

“U mandat ministra vanjskih poslova Marko Đurić ulazi lažno me citirajući. Rezolucija o Srebrenici nema nikakve veze sa ratnom štetom niti stvara pravnu pretpostavku da se takva procedura pokrene. Na svaku ćemo laž odgovoriti istinama i pokazati šta vi radite.

Lagao si Đuriću”, objavio je Konaković.

Podsjetimo, sinoć, 30. aprila, je u Vijeću sigurnosti UN-a održana hitna sjednica, na zahtjev Rusije, o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Osim Đurića, obratili su se i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te predstavnici Slovenije, Hrvatske, Francuske, Velike Britanije, SAD-a i brojnih drugih država.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.