EU parlamentarci pisali Schmidtu: “Ljubazno molimo, pojasnite…”

Grupa članova Europskog parlamenta i parlamenata država članica Europske unije uputila je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hrcegovini Christianu Schmidtu, zahtijevajući da pojasni svoje odluke o nametanju izmjena izbornog zakonodavstva BiH na izbornu noć, kako su te odluke u skladu s jasnim propisima navedenim u Dejtonskom mirovnom sporazumu i smjernicama OSCE-a, te da obrazloži navodnu koordinaciju sa Zagrebom koju je imao u vezi s tim odlukama.

“Podsjećamo Vas na Anex III Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim se kaže da će izbori u BiH biti održani u skladu sa odgovarajućim dokumentima OSCE-a.

Smjernice OSCE-a za reviziju pravnog okvira za izbore navode kako je potrebno donijeti izborno zakonodavstvo jedne zemlje dovoljno ranije pred izbore, kako bi birači i svi sudionici mogli biti obaviješteni o pravilima.

Izborno zakonodavstvo doneseno u ‘zadnjem trenutku’ potencijalno potkopava povjerenje procesa i umanjuje mogućnost političkim sudionicima i biračima da budu pravovremeno upoznati s pravilima izbornog proces”, ističe se u pismu upućenom na adresu OHR-a.

Dvadeset osam potpisnika ovog pisma je pozvalo je Schmidta da obrazloži način na koji je korištenje bonskih ovlasti u konkretnom slučaju u skladu s ovim odredbama OSCE-a, predlažući neovisnu procjenu OSCE-a.

“Pored trenutka, čvrsto vjerujemo kako se demokratske reforme ne bi trebale nametati kao odluke, već biti realizirane kroz transparentan i inkluzivan proces, koji uključuje širok krug aktera, uključujući mišljenja OSCE-a i Venecijanske komisije.

Ključna uloga civilnog društva također će biti presudna u ovom pogledu”, naglašava se u pismu.

Parlamentarci su izrazili i zabrinutost u vezi s daljim tokom reformi, uglavnom zbog ključne uloge koju bi u tom procesu igrala stranka HDZ.

“Kao što znate, zbog trenutnih struktura pod Dejtonom, bit će vrlo teško postići bilo kakvu ozbiljnu provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava, jer je potrebno mnogo aktera za većinu, uključujući i stranku HDZ.

Bojimo se da će Vaši prijedlozi zakomplicirati ovaj proces, jer neće biti ozbiljnih poticaja da HDZ pristane na druge promjene, jer je njihov najveći zahtjev zadovoljen.

Osim toga, ljubazno molimo da pojasnite navodnu koordinaciju sa Zagrebom u vezi s tim odlukama”, navodi se u dokumentu – prenosi N1.

Kao rješenje predlažu povlačenje odluke i otvaranje debate o promjenama u političkom sistemu.

“Eventualni paket bi trebao uključivati potpunu provedbu relevantne sudske prakse Europskog suda za ljudska prava”, ističe se.

Parlamentarci su još izrazili i punu podršku mandatu visokog predstavnika u BiH, istaknuvši kako je njegovo prisustvo u zemlji i dalje neophodno “zbog nedostatka uspostavljene odgovornosti u državnim institucionalnim strukturama BiH”.

“Mandat OHR-a je uvjerljivo najmoćnija i najdalekosežnija međunarodna nadzorna struktura u bilo kojoj zemlji svijeta. Takozvane bonske ovlasti mogu nadglasati demokratske institucije i odluke OHR- u slučajevima kada je Dejtonski mirovni sporazum ugrožen.

Stoga, onaj koji posjeduje ovaj mandat mora uzeti u obzir ogroman osjećaj odgovornosti, integriteta, proporcionalnosti, i poštivanje državnih institutcija i građana”, naglašava se u pismu.

Podsjećamo, Schmidt je jučer na sastanku sa Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta iza zatvorenih vrata govorio upravo na ovu temu, a jedna od sudionica sastanka, parlamentarka Tineke Strik je raspravu ocijenila kao “prilično razočaravajućom.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.