Europalamentarka iz Slovenije uputila poruke koje se neće svidjeti predsjedniku Srbije: “Odbrana murala je još jedan primjer šta Vlada i Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji…”

Zastupnica Evropskog parlamenta Tanja Fajon kazala je da bi Srbija morala da osudi veličanje ratnih zločinaca i da je svaka zaštita takvih ljudi neprihvatljiva u zemljama koje su kandidati za članstvo u Evropsku uniju.

Od 9. novembra, otkad su aktivistkinje u Njegoševoj ulici u Beogradu same pokušale da unište mural Ratku Mladiću, svakodnevno traju tenzije u centru Beograda.

Organizovana su dva protestna skupa, najprije zbog hapšenja aktivistkinja, a potom i zbog odbijanja nadležnih da uklone mural posvećen haškom osuđeniku. Paralelno sa protestima građanskih aktivista, pripadnici desničarskih grupacija su organizovali nekoliko skupova podrške ratnom zločincu i gotovo svaki dan stražare ispred murala.

Sve ovo bio je povod za reakciju poslanika Evropskog parlamenta, koji su svom saopštenju osudili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

“Odbrana murala je još jedan primjer šta Vlada Srbije i predsjednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova. Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Iako nije među potpisnicima saopštenja, Fajon za “Novu.rs” kaže da je u potpunosti saglasna sa njegovim sadržajem.

“Upoznata sam sa pismom koje su poslale i potpisale moje kolege i slažem se sa njegovim sadržajem. Svaka vrsta zaštite ili veličanja ratnih zločinaca, koji su osuđeni za svoja nehumana djela, apsolutno je neprihvatljiva i ne treba je tolerisati. Uključujući i nedavne događaje u Srbiji, zemlji koja je na putu da postane država članica”, navela je Fajon.

Dodaje da bi Srbija trebalo, prije svega, da se fokusira na postizanje pomirenja, promovisanje mira i stabilnosti i odbranu demokratije.

“To je ono što narod Srbije zaslužuje. Zato pozivam nadležne da najoštrije osude svaki pokušaj nestabilnosti i preispitivanja užasne i krvave prošlosti”, zaključila je Fajon.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.