Europarlamentarac Thijs Reuten oštro prozvao predsjednika Srbije Aleksandara Vuččića: “Nije Evropska unija bankomat, prvo potpis na sporazum s Kosovom pa onda novac”

Europarlamentarac iz Nizozemske Thijs Reuten kritikovao je pojedine odluke Evropske Unije (EU) prema Srbiji, koje se odnose na grant vrijedan 600 miliona eura toj državi kao i finansijski paket pomoći vrijedan 2,2 milijarde eura.

On je od Evropske komisije zatražio objašnjenje tih postupaka, kako je rekao, “znajući da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koristi EU kao lični bankomat”.

“Evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje predstavio je 28. februara Srbiji paket finansijske podrške vrijedan 2,2 milijarde eura, od čega 600 miliona eura je u grantovima.

Ovo je najveći grant EU u historiji Srbije. U svom obraćanju, povjerenik je na press konferenciji nazvao Srbiju, koja postaje sve autoritarnija, ‘prijateljem’,

a sam dan ‘izvanrednim i veoma simboličnim’”, naveo je Reuten u pismu upućenom Evropskoj komisiji.

Dodao je da je Vučić iste te noći izjavio da ne želi potpisati Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je, kako se navodi, dogovoren tek prethodnog dana uz posredovanje EU, a koji je premijer Kosova Albin Kurti bio spreman potpisati.

“U svjetlu Vučićevog odbijanja da potpiše evropski prijedlog sporazuma, da li komisija dijeli mišljenje da vrijeme posjete komesara Srbiji, njegove pohvalne primjedbe i isporuka najvećeg granta Srbije do sada predstavljaju rizike koji signaliziraju da EU podržava opstrukcionizam Srbije?”, pita Reuten u pismu.

Pitao je i koje će korake komisija preduzeti da podstakne Srbiju da potpiše evropski prijedlog sporazuma s Kosovom.

“Da li će komisija odlučiti da suspenduje isplate Srbiji u skladu sa Ekonomskim i investicijskim planom dok njen predsjednik ne potpiše i pokaže kredibilnu posvećenost implementaciji EU prijedloga?”, dodaje se u pismu.

Zaključio je da EU mora prestati sa “samoporažavajućim finansiranjem Vučićevog opstrukcionizma”.

Podsjećamo, na posljednjem sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu ponovo nije došlo do dogovora o normalizaciji odnosa između dvije države.

Trenutno je aktuelan tzv. njemačko-francuski plan o normalizaciji odnosa koji je Kurti bio spreman potpisati, no Vučić i dalje inzistira na tzv. Zajednici srpskih općina – prenosi Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.