Europarlamentarac Tonino Picula otvoreno o dešavanjima u BiH: “Ono što je dobro, Vučić, Dodik i slični proruski političari, ipak, nailaze na jak i kontinuiran otpor”

Sigurnosna situacija u BiH je stabilna, ali osjetljiva, kazao je za „Avaz“ Tonino Picula, ponavljajući ocjenu iz izvještaja EUFOR-a. Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu dodaje da analize upućuju na to da ogromna većina stanovništva BiH želi mir, ali da se političke tenzije stvaraju zbog insistiranja na konceptima koji su u dubokoj suprotnosti s državnim uređenjem i vanjskopolitičkim ambicijama zemlje.

-Posljednji val tenzija je posljedica kontinuiranog pritiska na državnost BiH i njenu vanjskopolitičku orijentaciju, iznutra od Milorada Dodika i njegovih partnera iz RS, koji uvijek iznova dovode u pitanje održivost BiH, namećući joj nekakve političke zahtjeve koji bi značili dezintegraciju zemlje.

S druge strane, imamo i jednu vrstu vanjskog pritiska koji dolazi iz Beograda, a vodi se na platformi pokušaja da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici u UN-u – kaže Picula.

Dodaje da neupitni vođa Srbije Aleksandar Vučić ne štedi truda kako bi se svojom interpretacijom pokušao nametnuti, ne samo na regionalnom već i globalnom planu, ali da se takav neuspješni pokušaj revizije historije najviše odražava tamo gdje ne smije – u BiH.

-Ono što je dobro, Vučić, Dodik i slični proruski političari, ipak, nailaze na jak i kontinuiran otpor. Vučić gubi tu bitku. Koliko je to njemu važno, veliko je pitanje, jer mu je mnogo važnije da osigura političku dominaciju u Srbiji i državama oko nje – ističe Picula.

Napominje da međunarodna zajednica ima dovoljno mehanizama u i izvan BiH da spriječi „transformaciju iz buke u pucnje“.

-Ovo je politički programirana buka. Mislim da su i oni koji se igraju vatrom svjesni da bi u požaru izgorjela i njihova kuća. Nadam se da će se ponoviti, kao i mnogo puta ranije, da oni koji najviše galame najbrže i ušute, nakon što im planovi propadnu. Poricanje genocida u Srebrenici ne smije se maskirati brigom o nametanju genocidnosti cijelom narodu. U Hagu su presuđeni jedna politika i njeni počinitelji, a ne srpski narod. To je jasno svakome – ističe europarlamentarac Tonino Picula.

Očekuje da međunarodna zajednica djeluje preventivno u BiH.

-Lokalni izbori u BiH najavljeni su za oktobar, pa se može postaviti pitanje jesu li ovo preizborne ili predratne tenzije. Mora se djelovati sada, jer očekujem i neku vrstu strateškog vakuuma u drugoj polovini ove godine. Imamo evropske izbore početkom juna, ali će predsjedavanje Vijećem EU preuzeti Mađarska i Orban za kog znamo da ima vrlo izražene animozitete prema evropskoj demokratiji, ali i afinitete prema autokratskim liderima – kaže Picula.

U Hagu su presuđeni jedna politika i njeni počinitelji, a ne srpski narod

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.