Europarlamentarka Tineke Strik bez imalo pardona progovorila o visokom predstavniku: “Prilično razočaravajuća je bila razmjena mišljenja sa Schmidtom”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se danas sa članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u Briselu, a Ured visokog predstavnika je nakon sastanka objavio saopštenje bez detalja razgovora.

“U okviru posjete Briselu, visoki predstavnik Christian Schmidt je podijelio informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH sa Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Naglasio je da BiH mora iskoristiti historijsku priliku nakon što joj je odobren kandidacijski status za članstvo u EU”, saopšteno je iz OHR-a.

“Razmjena mišljenja sa Schmidtom je bila prilično razočaravajuća jer se činilo da ne razumije razloge zbog kojih je kritikovan”, poručila je europarlamentarka Tineke Strik o današnjem saslušanju visokog predstavnika Christiana Schmidta pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Saslušanje, odnosno sastanak, je održano iza zatvorenih vrata.

“Moj razlog zašto sam tražila ovaj sastanak je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima BiH pogođenim njegovim odlukama, s obzirom na to da se gospodin Schmidt posljednjih mjeseci krio od javne debate, te smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično”, dodala je Strik i dodaje da je takav potez spriječava da u javnosti komentariše šta je ko tačno rekao tokom sastanka.

“Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i u vezi sa sadržajem i vremenom njegove odluke od 2. oktobra. Ona učvršćuje podjele, umjesto da se kreće ka inkluzivnom društvu.

Retroaktivno mijenjati izborna pravila je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje“, poručila je Strik u izjavi – prenosi N1.

Dodaje da je Schmidtu kazala da ne razumije njegovu strategiju.

“Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred HDZ-ovim zahtjevima, oduzimajući im sve poticaje da sudjeluju u pregovorima o prijeko potrebne demokratske reforme za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Činjenica da gospodin Schmidt odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da se bolje objasni javno”, zaključila je.

Inače, tokom boravka u Briselu, Schmidt se između ostalih sastao i sa europskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom i izvjestiteljom Europskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom, s kojima je razgovarao o situaciji u BiH i europskom putu zemlje.

Schmidtovo učešće na sjednici Odbora je najavljeno ranije, a prethodno je grupa europarlamentaraca tražila da se visoki predtsavnik sasluša pred ovim tijelom, u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH na izbornu noć, 2. oktobra.

Iako je bilo potvrđeno, saslušanje je odgođeno nekoliko puta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.