Europarlamentarka Tineke Strik jasna: “Upravo potvrđeno. Visoki predstavnik u BIH će doći na sjednicu Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta”

Europarlamentarka Tineke Strik potvrdila je da će visoki predstavnik Christian Schmidt 30. novembra doći pred Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta te biti pozvan da objasni razloge za donošenje izmjena Izbornog zakona BiH kao i izmjena ustava entiteta Federacije BiH.

“Upravo potvrđeno.

Visoki predstavnik u BIH će doći na sjednicu Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta 30. novembra.

Ponovo ću ga pozvati da povuče svoje amandmane na Izborni zakon.

Promjene izbornog sistema BiH trebaju ukinuti diskriminaciju, a ne učvrstiti ih”, istakla je Strik.

Ranije je Strik zajedno sa članom Bundestaga Borisom Mijatovićem uputila otvoreno pismo Schmidtu u kojem se zahtjeva povlačenje nedavne odluke visokog predstavnika koju su nazvali nedemokratskom i pogubnom po prava građana BiH na slobodne izbore.

U pismu su takođe zatražili da se obrazlože tvrdnje Zagreba da su učestvovali pregovorima sa Uredom visokog predstavnika o donošenju navedenih mjera.

Na novinarska pitanja o ovim navodima Christian Schmidt je uporno odbijao da se izjasni navodeći da on ima pravo da se sastaje sa bilo kime i da diskutuje o svim temama, te da ti sastanci nemaju odraza u njegovim odlukama – prenosi N1.

U međuvremenu pismu se pridruzilo još 26 članova i članica evropskog, njemačkog, nizozemskog i francuskog parlamenta, tražeći odgovore od visokog predstavnika u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.