Europarlamentarka Tineke Strik se razljutila zbog visokog predstavnika: “Izuzetno je problematično što se gospodin Schmidt već dva mjeseca krije od demokratske debate”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt bježi od debate o odlukama kojima je nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH u danu izbora, 2. oktobra ove godine.

Europarlamentarka Tineke Strik objavila je da je Schmidt otkazao svoj dolazak na sjednicu Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta 30. novembra.

Prvo je Schmidt potvrdio da će doći, a onda tokom proteklog dana otkazao.

“Izuzetno je problematično što se gospodin Schmidt već dva mjeseca krije od demokratske debate o svojim katastrofalnim izmjenama Izbornog zakona”, rekla je Strik.

Pozvala ga je Strik da “preispita” svoju strategiju.

Oglasili su se i iz OHR-a

Schmidt je otkazao svoje pojavljivanje pred Komitetom za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta 30. novembra. No, čini se da će se Schmidt ipak obratiti u Komitetu za vanjske poslove, ali nekog drugog dana.

Iz OHR-a su za agenciju Patria kazali da 30. novembar nikada nije ni bio potvrđen.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt je sa predsjedavajućim Davidom McAllisterom razgovarao o obraćanju AFET-u, kao što je činio i ranije s obzirom na to da se visoki predstavnik Schmidt već obraćao ovoj instituciji.

Trenutno se radi na utvrđivanju termina. Datum 30. novembar je bio jedna od razmatranih opcija, ali nikada zvanično potvrđena“, kazali su iz OHR-a.

Podsjećamo, na inicijativu više europarlamentaraca u Odboru za vanjske poslove (AFET) Schmidt je 30. novembra trebao doći na saslušanje o tim odlukama.

Parlamentarci iz Njemačke, Francuske i Nizozemske, njih 25, uputili su pismo u kojima se poziva OHR da povuče svoje odluke koje se odnose na izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

U svom pismu, parlamentarci su naveli kako su nezadovoljni Schmidtovom odlukom da nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta na Općim izborima 2. oktobra nametne izmjene Izbornog zakona, kao i izmjene Ustava FBiH, što je nužno za primjenu izmijenjenog Izbornog zakona.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.