Europarlamentarka Tineke Strik uputila veoma jasnu i nedvosmislenu poruku visokom predstavniku Christianu Schmidtu: Neka OHR spriječi izborne prevare prevare, a ne da širi podjele

Članica Zelenih i europarlamentarka Tineke Strik pozvala je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da osigura provedbu fer izbora, ali da ne nameće izmjene Izbornog zakona.

“U potpunosti podržavam prijedlog OHR-a kojim će se spriječiti izborne prevare na predstojećim izborima u BIH i nakon kojih će se osigurati funkcionalnost države”, istakla je Strik.

Istakla je kako podržava mandat OHR-a i korištenje bonskih ovlasti u slučajevima kada je to nužno, no kako bi taj alat ostao efektivan, potrebno ga je, smatra Strik, koristiti pažljivo i sa visokim stepenom integriteta.

Stoga je pozvala Schmidta da povuče dio prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH.

“Ovakve dalekosežne sistemske promjene mogu se postići samo kroz inkluzivan, pažljiv i demokratski proces, koji uključuje političke stranke, civilno društvo i Venecijansku komisiju. Ne korištenjem Bonskih ovlaštenja”, naglasila je europarlamentarka.

Podsjećamo, za danas su najavljeni protesti ispred OHR-a onih koji se protive spomenutim izmjenama.
SDP je pozvao na ove proteste, što su podržali DF, NS, NiP, NES, SBiH i PDA.

Iz SDP-a su poručili kako nije vrijeme za šutnju i čekanje nego da se digne glas i jasno kaže kakvu Bosnu i Hercegovinu žele njeni građani.

“Zato pozivamo sve političke subjekte, organizacije civilnog društva, te sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da sutra, u ponedjeljak 25.07.2022. godine sa početkom od 19:00h uzmu učešće u mirnim protestima pred sjedištem OHR-a u Sarajevu.

Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu, jedinstvenu, multietničku, nedjeljivu i suverenu, a koji u planiranom nametanju odluke visokog predstavnika prepoznaju prijetnju opstanku takve Bosne i Hercegovine da nam se pridruže,” stoji u saopćenju SDP-a.

Naglasili su kako se ne radi o političkom skupu i da se ne smije politička promocija bilo koje opcije ili grupacije.

“Pozivamo sve stranke da svoje članstvo i simpatizere pozovu da uzmu učešće na protestu, ali da stranačka i bilo koja druga partikularna obilježja zamijene državnim obilježjima koja trebaju biti istaknuta.

Državnim zastavama pokažimo da naše jedinstvo u zaštiti naše najveće svetinje, naše domovine, ne poznaje stranačke, etničke ili bilo koje druge podjele,” poručuju iz SDP-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.