Europarlamentaru Tanju Fajon pitali da uporedi Janšu i Vučića ona kazala da joj je teško da ocijeni ko je lošiji

Kakva je budućnost međustranačkog dijaloga u Srbiji iz ugla evroparlamentaraca? Tanja Fajon koja se sprema za izbore u Sloveniji, kaže da su uradili sve što su mogli.

Na pitanje da uporedi slovenačkog predsjednika Vlade Janeza Janšu i predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča, Fajon kaže – da joj je teško da ocijeni ko je lošiji.

Gospođo Fajon, rekli ste da na autoritarnost u Sloveniji treba odgovoriti sa više demokratije i odbranama sloboda, kao bivša novinarka znate koliko je za to važna sloboda medija, da li je po tim standardima Janez Janša gori od Aleksandra Vučića?

Fajon: Hm, teško bih mogla da dam sud šta je lošije, ali ono što je sigurno je da ima dosta sličnih elemenata.

Ako govorimo o autoritarnosti i o onom što je radila vlada Janeza Janše, o pritiscima na medije, finansijskom iscrpljivanju nacionalne novinske agencije, pokušaju preuzimanja javnih preduzeća, sa brutalnim krađama unutar tih preduzeća – sve to radi vlada Janeza Janše, i ne samo to, uskraćuje nezavisnost demokratskim institucijama, kazala je za N1 Sloveniju.

Ali gospodin Vučić je praktično sve sisteme i podsisteme u Srbiji podredio…

Fajon: Ali danas nismo ovdje da bismo razgovarali o gospodinu Vučiću i Srbiji..

Ne, ali je izuzetno važno…

Fajon: Ono što mogu da kažem da u Srbiji ulažemo mnogo truda, ja u ulozi evropskog pregovarača, da stvorimo zdraviju atmosferu za više fer i demokratske izbore, jer u Srbiji danas ne bi bili uopšte ni prisutni evroparlamentarci, da su odnosi dobri. Danas tamo u Parlamentu praktično i da nema opozicije.

Vas četvoro pregovarača iz Evropskog parlamenta niste uspjeli da prpremite dogovor koji bi podržale dvije ključne opozicione stranke.

Fajon: Naprotiv, mi nismo tamo bili u ulozi, koju mnogi pogrešno interpretiraju, da donosimo rješenja. Mi smo približili stavove opozicije i vlade, i ono što nam je uspjelo, zapisali smo u 16 konkretnih tačaka.

Ako opozicija bude želela da učestvuje, do kraja pregovora nijedna stranka se nije zaista povukla, učestvovali su u pregovorima do kraja, ja se iskreno nadam da će iskoristiti priliku i ta nova tijela koja ćemo prije izbora u Srbiji formirati i ustupiti.

Ali dve ključne opozicione stranke su odustale.

Fajon: Mi govorimo o četiri opozicione platforme. Svaka od platformi udružuje više stranaka. Dio tih stranaka je odustao.

Ali gospodin Đilas i gospodin Jeremić su upravo na čelu stranaka koje su bojkotovale prethodne izbore, i upravo zato…

Fajon: Vidite, ukoliko im se isplatilo to što su bojkotovali izbore, sami će znati da presude šta im je činiti. Žao mi je što sad razgovaramo o Srbiji umesto o Sloveniji.

Na žalost, danas je u Srbiji na političkim akterima, i na opoziciji i na vladi da se dogovore da li žele da učestvuju na izborima. Mi smo tamo učinili ono što smo mogli, a to je da smo u najvećoj mogućoj mjeri približili pregovaračke stavove, nije na nama da ih i ispunimo.

Razgovaramo o Srbiji zato što razgovaramo o demokratskim standardima, mnogo upoređivanja je bilo, vi računate na to da ćete biti predsjednica Vlade i govorite o tome kako treba podići nivo demokratičnosti, a u isto vrijeme vidimo da je u Srbiji…

Fajon: Ja mislim da nijedna strana tamo nije zadovoljna…

Prigovaraju vam da asistirate Vučićevom režimu. Zbog toga toliko insistiram na tom pitanju, jer tamo nisu zadovoljni sa onim što ste uradili.

Fajon: Nas je četvoro pregovarača, ja tamo pregovaram sa mandatom evroposlanice, još jednom ponavljam – ni jedna strana nije zadovoljna, ni Vučićeva strana, ni Dačićeva strana, ni opozicija.

To govori o tome koliko smo uspjeli da uradimo. Ja se iskreno nadam da će narod u Srbiji imati mogućnost demokratskih izbora, između svih stranaka koje budu učestvovale, da će imati mogućnost poštenih i slobodnih izbora, i to se odnosi i na državu, jer smo jasno napisali da mora ispuniti sve preporuke međunarodnih institucija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.