Evo kada počinje ljetno računanje vremena: Sat će se pomjeriti za jedan sat unaprijed

Pomjeranje sata dešava se dva puta godišnje – posljednjeg vikenda u martu prelazimo na ljetno računanje vremena, dok posljednjeg vikenda u oktobru počinje zimsko računanje vremena.

Ljetno računanje vremena 2023. godine počinje u nedjelju, 26. marta.

Tada ćemo, u noći između subote, 25. marta, i nedjelje, 26. marta, kazaljke pomjeriti za jedan sat unaprijed, dakle sa 2 na 3 sata.

Te noći ćemo spavati sat vremena manje, ali će dan biti duži.

Zahvaljujući pametnim telefonima, računarima i ostalim uređajima povezanim na internet – to se često završava automatski.

Evo kako najavljuju pomjeranje sata iz MUP-a Hrvatske

U noći sa subote na nedjelju 25./26. ožujka u dva sata ujutro počinje ljetno računanje vremena, kada se kazaljka sata pomjera jedan sat unaprijed, odnosno sa dva na tri sata. Ljetno računanje vremena traje sve do posljednjeg vikenda u mjesecu listopadu

Podsjećamo vozače da sa ljetnim računanjem vremena, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima tijekom vožnje danju ne moraju biti upaljena, osim kod vozača motocikala i mopeda koji su obvezni voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu, jer se ta obveza na njih odnosi tijekom cijele godine.

Napominjemo da su tijekom ljetnog računanja vremena za sva vozila u cestovnom prometu svjetla nužna i danju, samo u uvjetima smanjene vidljivosti, te od prvog sumraka do potpunog svanuća ( dakle tijekom noći ), a vozači mogu i tijekom ljetnog računanja vremena zbog bolje uočljivosti voziti i s upaljenim svjetlima danju.

Dobro je podsjetiti vozače bicikla, koji se kreću kolnikom na javnoj, da su dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Isto tako pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućom materijom.

U slučaju nepoštivanja opisanih odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, kao i ne nošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće materije od strane pješaka ili biciklista Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu od 300 kuna.

Pozivamo sve sudionike u prometu na pojačani oprez, poštivanje prometnih propisa u cestovnom prometu, te želimo sigurnu i ugodnu vožnju.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unaprijed vrijeme u 2 sata računati kao 3 sata.

U skladu s tim, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 26. marta 2023. godine, pomjeranjem za jedan sat unaprijed, na način da će se vrijeme u 2 sata računati kao 3 sata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.