Evo kada počinje zimsko računanje vremena: Sat će se pomjeriti za jedan sat unazad

Ljetno računanje vremena u Bosni i Hercegovini počelo je u nedjelju, 27. marta kada su se kazaljke pomjerile sat vremena unaprijed, odnosno s 2 na 3 sata ujutro.

Svrha ljetnog računanja vremena je ekonomske prirode – dodavanje jednog sata periodu dnevnog svjetla čime bi se povećala produktivnost i smanjili troškovi rasvjete.

Prva je ljetno računanje vremena (od 30. aprila do 1. oktobra 1916. godine) uvela Njemačka za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Ljetno računanje vremena je u posljednje vrijeme došlo pod udar kritike, s obzirom na povećano korištenje uređaja za rashlađivanje zraka u ljetnim mjesecima, poremećaje spavanja, povećan broj prometnih nesreća kao i velike troškove stalnog podsjećanja javnosti na to da se mora prilagoditi promjeni.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

Zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena se vraća u nedjelju 30. oktobra.

Tada ćemo kazaljke pomjeriti sa 3 na 2 sata iza ponoći i tako ćemo dobiti dodatnih sat vremena za spavanje.

Računari, mobilni telefoni i drugi savremeni uređaji koji pokazuju tačno vrijeme automatski će da “pređu” na zimsko računanje vremena.

Ako imate i dalje neki analogni pokazivač vremena ili stariji uređaj koji “ne zna” automatski da odradi tu radnju, ne zaboravite da pomerite kazaljke jedan sat unazad, sa 3 na 2h.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.