Evo kako Dodik besramno obmanjuje narod i to na televiziji: Milorade! Niz svjetskih zemalja ima strane sudije u ustavnim sudovima!

Analitički portal Istinomjer ocijenjivao je tvrdnje Milorada Dodika koji je gostovao na emsiji RTRS-a pod nazivom “Drugi ugao”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik bio je gost emisije “Drugi ugao” na RTRS-u gdje je, govoreći o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i stranim sudijama, iznio jednu neutemeljenu tvrdnju.

Dodik je istakao kako su Ustavni sud BiH i strane sudije koje djeluju pri ovom sudu “najozbiljniji problem u ovoj zemlji”.

“Stranci, koji nisu državljani, odlučuju u Ustavnom sudu. Znači, nema ni zemlje u pokušaju, a kamoli ozbiljne zemlje u svijetu koja u svom ustavnom sudu ima strance. Nema”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH čini devet sudija, od kojih šest biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva), a preostalu trojicu čine nedržavljani BiH, koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Zašto neki ustavni sudovi uključuju strane sudije?

Razlozi za uključenje stranih sudija na ustavnim sudovima su različiti. U nekim okolnostima, strane sudije se imenuju u ustavni sud kako bi se uravnotežile ukorijenjene podjele unutar države. Imenovanje stranih sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine je primjer. Drugi razlog se javlja kada nema dovoljno kvalifikovanih osoba koje su sposobne i voljne da prihvate imenovanje za sudije. To je slučaj u mnogim malim državama na Pacifiku i Karibima, kao i u državama u procesu (ponovne) izgradnje pravosudnih institucija nakon sukoba ili kolonizacije. Strane sudije također mogu biti imenovane kako bi se poboljšali stručnost i prestiž sudova. Uključivanje stranih sudija u Konačni žalbeni sud u Hong Kongu moglo bi se shvatiti u ovom smislu.

Izvor: Strane sudije u ustavnim sudovima, Anna Dziedzic

Anna Dziedzic, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Hong Kongu i specijalista za uporedno ustavno pravo, sa posebnom ekspertizom o ustavnim implikacijama učešća stranih sudija u sudovima u ostrvskim državama Pacifika, u publikaciji “Strane sudije u ustavnim sudovima” iz 2018. godine navodi da “u preko 30 zemalja širom svijeta strane sudije djeluju u najvišim sudovima i odlučuju o ustavnim pitanjima”.

Mapa sa zemljama širom svijeta u kojima djeluju strane sudije dostupna je na ovom linku.

Kada su u pitanju evropske zemlje, radi se o Andori, Monaku, Lihtenštajnu, San Marinu, Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Strane sudije su prisutne i u Hong Kongu, Palau, Papua Novoj Gvineji, Solomonskim Ostrvima, Maršalovim Ostrvima, Sejšelima, Svazilandu, Lesotu, Bocvani, Namibiji, Gambiji, Vanuatu, Tuvalu, Fidžiju, Bahamima itd.

Podsjećamo da se i predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac nedavno osvrnuo na sastav Ustavnog suda BiH, te je na pitanje “ima li ijedna država u Evropi koja ima sudije strance” ustvrdio da ne postoji nijedna evropska država koja ima strane sudije u Ustavnom sudu, što je Istinomjer ocijenio neistinitim.

Ne ulazeći u to šta su “zemlje u pokušaju” i “ozbiljne zemlje”, Istinomjer spomenutu tvrdnju Milorada Dodika ocjenjuje neutemeljenom s obzirom na činjenicu da u Evropi, ali i u čitavom svijetu, postoji niz zemalja pri čijim ustavnim sudovima djeluju strane sudije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.