Evo kako je Milorad Dodik zloupotrijebio Predsjedništvo BiH da bi pozvao francuske parlamentarce na neustavni dan RS-a

Posljednje Vijesti

Milorad Dodik je iskoristio instituciju Bosne i Hercegovine, koju često negira, da bi uputio poziv francuskim parlamentarcima za prisustvo na obilježavanju neustavnog dana RS.

Poziv je upućen parlamentarcima radikalno desne stranke Nacionalno okupljanje, koja se ranije zvala Nacionalna fronta, a na čijem je čelu Marine Le Pen. Dodik je poziv uputio kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na pozivu je memorandum ove državne institucije.

Jedna od sekretarki Nacionalnog okupljanja Celine Porquet, koja je navedena kao primateljica poziva, je na Twitteru objavila fotografiju poziva. Dodik je, između ostalog, naveo da će posjeta biti prilika da razgovaraju o situaciji u Bosni i Hercegovini i ostatku Zapadnog Balkana.

U Banju Luku su već došli dvojica parlamentaraca spomenute stranke Thierry Mariani i Herve Juvin, kao i njihov stranački kolega Andrea Kotarac. Porquet i Mariani su Banja Luku nazvali “glavnim gradom RS”.

Dodik je poziv uputio uime države koju sve učestalije negira i koji ne priznaje odluke njenih institucija – odluku Ustavnog suda da je obilježavanje dana RS na 9. januar neustavno.

Leave your vote