Evo kako se ministar sigurnosti Nenad Nešić počeo pravdati, odmah vadi papire: “Uradio sam sve kao ministar, Bosna i Hercegovina je složena država”

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić danas je gostovao u Danu uživo na N1 gdje je govorio o aktuelnim odlascima spasilačkih ekipa iz BiH u Tursku, te drugim aktuelnim pitanjima vezanim za njegov izbor na mjesto ministra, nekretnine koje posjeduje i ostalo.

“Zaista sam ponosan na naše pripadnike civilnih zaštita, gorske službe i sve one koji se nalaze u Turskoj. Vidjeli ste da su izveli herojske poduhvate, spasili nekoliko života. Svi trebamo stati iza njih i reći da smo ponosni”, kazao je Nešić na početku gostovanja.

“Ja sam državljanin BiH, ali sam po nacionalnosti Srbin i dolazim iz RS”, dodao je kao odgovor na pitanje voditeljice.

Besmislenost podjela u ovoj situaciji?

“Apsolutno sam ponosan na ovo što rade naši građani, bez obzira iz kojeg dijela BiH dolaze. Vidio sam da je skupljena velika količina pomoći. Sve što je u mojoj moći, šta možemo uraditi.. Ja sam skoto preuzeo ministarstvo bezbjednosti, pokušavam završiti neke stvari koje nisu u ranijem sazivu. Vidjeli ste da nas je sve na neki način zatekao ovaj zemljotres. Imam osjećaj da sam odmah bačen u vatru, nisam ni sjeo kako treba a već sam počeo da radim“, kazao je Nešić i poručio:

“Moramo vidjeti kako da sve zakonski provedemo, ja sam ZA da te ljude nagradimo, uvedemo u sistem i nagradimo u skladu sa teškim poslom koji obavljaju”.

Zašto nije bilo saglasnosti za jedinstven konvoj BH?

“Ja mogu reći da je Ministarstvo bezbjednosti uradilo sve što je u našoj nadležnosti. Organizovali smo sastanak, na kojem je prisustvovao i zamjenik turskog ambasadora, govorili smo o tome na koji način možemo pomoći Turskoj. Organizovali smo pomoć, pripremili određene odluke, tražili hitnu telefonsku sjednicu. Nakon toga su CZ RS i FBiH odlučile da samostalno pomognu Vladi Turske i samostalno su otišle.

Mi smo uradili sve što je u našoj nadležnosti, pripremili odluke, dostavili ih. Ja nisam neko kome treba postaviti pitanje: Zašto do toga nije došlo?“, ističe Nešić.

Ko je napravio propust?

“To nije pitanje za mene. Možda je komplet Vijeće ministara propustilo da donese adekvatnu odluku“.

“BiH je složena država i nekad negdje ne funkcioniše po pitanju donšenja odluka”.

“Ja sam za to da svuda gdje možemo da refundiramo novac, to uradimo. Ali moramo se složiti da je BiH složena država. Pitanje je da je to i došlo na Savjet ministara, koliko bi to prošlo. Ja sam dio kolektiva, nisam samostalan. Ja sam ipak kolega sa tim ljudima sa kojim sjedim u Savjetu ministara. Ja sam kao ministar uradio sve što je bilo u mojoj nadležnosti“, kaže Nešić.

Što nas inflacija nije ujedinila?

“Inflaciju smo naučili da trpimo i živimo s njom. Mislite da mene ne pogađa inflacija?“.

Je li vam gospodin Božović šef kabineta?

“Jeste”.

Niko nije bio bolji?

“Meni je najbolji. Ja imam pravo da sam izaberem šefa kabineta. Ja odgovaram za sve postupke koje uradim i na toj poziciji moram da imam čovjeka kojem vjerujem. 10-11 godina je bio Direktor Fonda za povratak. Samim time, to je moja odluka, autonomna. Taj kabinet će da pokaže da li zna da radi ili ne. Ako ne bude znao da radi, bit će osuđen, prozivan i snosit će odgovornost za to“.

“Mislim da na mjesto šefa kabineta, ne samo kod mene, treba da dođe čovjek od iskustva”, dodaje.

“Lojalnost državi”

Nešić je kazao da poštuje Ustav BiH, te da je samim time lojalan državi.

“Ja poštujem Ustav BiH, samim tim sam lojalan državi. Položio sam zakletvu, ustanem na himnu. Ne mogu reći da volim BiH više od RS, ne mogu. Ja nisam Bosanac i Hercegovac, ja sam Srbin. Iz Republike Srpske. Bosanci i Hercegovci su pod “ostali”. Osjećam lojalnost prema BiH”.

Kada je riječ o imenovanju Žarka Lakete na mjesto direktora Službe za poslove sa strancima, kazao je:

“Gospodin Laketa ima pravo pristupa tajnim i vrlo tajnim podacima. Dobio je pozitivno mišljenje OSA-e. To što je naveo taj gospodin iz Inspektorata u dopisu nije istina. Laketa je dobio pristup za tajno i vrlo tajno“.

“Imenovanje Lakete je bilo na Savjetu ministara, ali nikada nije došlo do izjašnjenja na Savjetu ministara”.

Imovina i prijave?

“Ja sam od imovine prijavio sve što sam trebao. Sve sam prijavio”.

“Ovo je upitnik koji sam ispunjavao kada sam postao kandidat za ministra. Ovdje piše imovinsko stanje i “navedite svu nepokretnu imovinu koju posjedujete”.

Ovo je karton za Parlament BiH gdje se navodi imovina na bračnom drugu. A ovdje se navodi imovina samo koja se vodi na mene. Ja sam provjeravao i pitao šta treba da upišem gdje. Nigdje ne piše imovina bračnog druga“, dodaje Nešić.

“Tu N.N. grupu smo osnovali 2016. godine i kada su me pitali da li da gasimo firmu, rekao sam da je ne gase zbog imena. Apsolutno sam zaboravio na tu firmu. Ta firma nema zaposlenih, nema promet, nema kapitala. To je firma koja postoji samo na papiru”.

Dodik i odnosi?

“Znate kako ide, mi se malo naljutimo pa kažemo nešto i što ne mislimo. Mislim da je Dodik izabrani predsjednik RS. Ima autoritet koji potiče od građana. Njega želi srpski narod na čelu Republike Srpske. Dostojanstveno vodi RS i pred njim je veliki izazov u narednom periodu”.

Šta obećavate građanima na kraju gostovanja?

“Obećavam svim građanima BiH da što se tiče mene, borit ćemo se protiv kriminala i korupcije. Da to ne budu samo prazne riječi, nego djela. Obećavam da svi oni koji su koristili nedozovljena sredstva komunikacije, bez obzira na poiziciju, insistirat ću da budu procesuirani. Insistirat ću kod policijskih agencija, Tužilaštva, sudova. Imam namjeru da napravim brzo sastanak po tom pitanju. Tražit ću brže rješavanje, procesuiranje“, kazao je Nešić.

Pogledajte video.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.