Evo kakve su trenutne cijene goriva u BiH

Sudeći prema posljednjim dostupnim podacima, gorivo u BiH je malo pojeftinilo nakon što su mjesecima njegove cijene išle uzlaznom putanjom. Niže cijene zabilježene su na benzinskim pumpama u oba entiteta.

Još jučer je najavljeno da će cijene goriva u manjem bh. entitetu Republici Srpskoj pasti. Cijene su već sada niže za 0,20 KM po litru.

Cijene benzina su 3,29 KM po litru, dok je primjetna i tendencija pada cijena dizela koji je jeftiniji za 0,10 KM – prenosi Klix.

U Federaciji BiH također je došlo do pada cijena naftnih derivata pa je tako najniža cijena benzina 95 3,31 KM po litru dok je najniža cijena dizela 3,41 KM.

Cjenovni raspon u FBiH za benzin 95 je od 3,31 do 3,56 KM a za dizel 3,41 do 3,66 KM u zavisnosti od toga za koju bezinsku pumpu se odlučite.

Analitičari procjenjuju da će se trend pada cijena goriva nastaviti budući da je nekoliko dana zabilježen oštar pad cijena nafte na svjetskom tržištu.

Globalna referentna cijena Brent sirove nafte je oslabila na ispod 100 dolara.

Građani BiH najviše novca izdvajaju za prijevoz i hranu, pa će svako snižavanje cijena goriva olakšati suočavanje sa inflatornim kretanjima rasta cijena koji je neminovan barem do kraja tekuće godine.

Mnogo je opcija za štednju u vožnji (ispravno napuhane gume, smanjenje korištenja klima-uređaja, vožnja u višim brzinama, racionalna defenzivna vožnja…), a jedna od njih je i korištenje tempomata.

Ali s tempomatom treba biti oprezan jer je njega (u svrhu uštede goriva) najbolje koristiti na ravnim površinama s očekivanim ritmom vožnje koji neće uključivati zastoje ili ubrzanja.

Dakle, na autoputevima na kojima nema previše saobraćaja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.