Evo šta je Aleksandar Vučić poručio Vladimiru Putinu u njihovom prvom razgovoru nakon izbora u Srbiji

“Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsjedničkim izborima i na veoma značajnoj pobijedi SNS na parlamentarnim izborima”, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

On je ovom prilikom poželeo predsjedniku Vučiću sreću i uspjeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uvjerenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose, navodi se u saopštenju.

Vučić se zahvalio na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Dvojica predsjednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmjene, koja je u 2021. i u prva dva mjeseca 2022. godine zabilježila rast.

Vučić je upoznao Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uvjerenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

U isto vrijeme Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o cijeni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

Na kraju, Putin je informisao Vučića o događajima u Ukrajini, a Vučić se pozvao na već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Savjeta za nacionalnu bezbjednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.