Evropska unija jasno i nedvosmisleno o presudi: Bosna i Hercegovina se poziva da osigura izbore u skladu s EU standardima

Bosna i Hercegovina treba da ispuni 14 ključnih prioriteta za članstvo u Europskoj uniji kako bi otvorila pristupne pregovore, a jedan od prioriteta odnosi se na rješavanje sudske prakse u slučaju Sejdić-Finci, navodi se u zvaničnom stavu EU o odluci Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Kovačević’.

Kako je prenijela EU Delegacija u BiH, referirajući se na izjavu glasnogovornice Europske komisije Dane Spinant, EU je primila na znanje odluku u ovom slučaju, a ističe se nužnost ispunjenja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK iz 2019. o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

“Među njima, BiH se poziva da osigura provedbu izbora u skladu sa standardima EU provedbom OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije i osigura jednakost i nediskriminaciju građana, posebno rješavanjem sudske prakse Sejdić-Finci”, kazala je glasnogovornica EK.

Podsjetila je i kako je Europsko vijeće također pozvalo lidere da hitno finaliziraju ustavne i izborne reforme koje su na čekanju, a trebalo bi ih unaprijediti kao pitanje najvećeg prioriteta.

“EU ostaje na raspolaganju za podršku stranama u postizanju rješenja u skladu s europskim standardima, a za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine”, zaključila je Spinant.

Podsjećamo, Europski sud za ljudska prava donio je presudu po apelaciji Slavena Kovačevića protiv države Bosne i Hercegovine, kojom je utvrđeno da je prekršeno njegovo aktivno biračko pravo.

Sud je sa šest glasova za i jednim protiv, odlučio da je došlo do povrede člana 1. Protokola br. 12. (opšta zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima zbog toga što Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Kovačević, inače savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, obratio se Evropskom sudu za ljudska prava navodeći da je ugroženo njegovo pravo jer iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz RS, niti kao građanin iz FBiH može biti delegat u Domu naroda PSBIH.

Nakon što je Sud presudio da je diskriminisan, Kovačević poručuje: “Ovo je gorak osjećaj”.

“Neki pokušavaju da propitaju moju nacionalnost. Ja sam Bosanac i Hercegovac. Ja u svojoj tužbi to nisam isticao jer smatram da je svaka vrsta etniciteta problem za BiH. Uradio sam ovo kao građanin.

Podnio sam tužbu protiv zemlje koju volim. Gorko mi je ovo danas. Nije zemlja kriva, krive su političke elite koje je pokušavaju napraviti nakaradnom”, rekao je Kovačević između ostalog.

Nakon toga, naglasio je razloge zbog kojih čvrsto vjeruje da se presuda u njegovom slučaju ne bi trebala stavljati u isti koš sa presudama u slučajevima Pudarić, Sejdić i Finci, Zornić i drugi.

“Tražio sam zaštitu svog aktivnog biračkog prava. Ostale presude su govorile o zaštiti njihovog pasivnog biračkog prava, onog prava koje im omogućuje da se kandidiraju. Ja sam tražio da biram koga hoću za sve institucije Bosne i Hercegovine, bez ograničenja.

Dokazao sam da za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH ne postoji razumno opravdanje države da ima takav sistem u kojem se meni i ostalim građanima onemogućuje glasanje”, naveo je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.