Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi vrlo direktno prema političarima u BiH: “Za građane to radimo. Elite to trebaju pretvoriti u realnost”

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi kazao je kako će Evropska unija nastaviti podržavati Zapadni Balkan te da će povećati svoja ulaganja, posebno u vrijeme energetske krize.

Cilj je, rekao je obraćajući se Evropskom parlamentu, što prije pomoći zemljama i njihovim građanima koji već plaćaju velike cijene energenata.

“Vremena su izazovna, ali EU je uvijek bila uz svoje partnere. Energetska kriza je veliki izazov za Zapadni Balkan i EU. Zbog toga EU uključuje ovu regiju u svoje politike. EU je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkoj kupovini energije posebno plina i vodika.

Srbija i Sjeverna Makedonija su se tom planu pridružile. ‘Repower EU’ ima za cilj smanjena ovisnosti o ruskom plinu EU i Zapadnog Balkana. To je hitna situacija.

Zbog toga radimo na šemi ‘Energy rescue’ za Zapadni Balkan. Sredstva koja predlažemo će u kratkom roku riješiti probleme s kojima se suočava regija. Jako je važno da to uradimo ovu zimu. U okviru kratkih mjera je podrška opskrbom energenata, skladištenja energije i terminala”, rekao je Varhelyi – prenosi N1.

Kada je riječ o srednjoročnim ulaganjima, riječ je o mjerama koje će pokriti široke projekte obnovljivih izvora energije, grijanja i šeme za energetsku učinkovitost zgrada. Naveo je i kako planiraju izdvojiti i više sredstava za područje migracija.

“Tu imamo velike pritiske zadnjih godina. EU pozdravlja ljude koji stižu sigurnim rutama, ali za nezakonite ulaske nema mjesta”, rekao je Varhelyi.

Poručio je kako neće ostaviti Zapadni Balkan i da će ga nastaviti podržavati politički i finansijski.

“Naši odnosi sa Zapadnim Balkanom su važni”, istakao je.

Potom se osvrnuo na preporuku Evropske komisije da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

“To je ponuda, to radimo za građane BiH, ali isto tako znači i velika očekivanja. Elite to trebaju pretvoriti u realnost. Nakon parlamentarnih izbora 2.10. očekujemo da zakonodavci i vlade na svim nivoima se uključe u formiranje vlasti.

Evropsko vijeće će odlučiti na kraju, vjerovatno u decembru. Komisija je u svakom slučaju spremna da ubrza svoju pomoć i bude pouzdan partner. Komisija nastavlja praćenje provedbe 14 ključnih prioriteta”, naveo je Varhelyi.

Za Srbiju je kazao kako je ona i dalje važan politički partner.

“Moramo računati na Srbiju kao iskrenog evropskog partnera koji će zajedno s nama braniti naše vrijednosti. U sadašnjem strateškom i geopolitičkom kontekstu mora uskladiti svoju vanjsku politiku sa EU”, poručio je Varhelyi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.