Fantastičan uspjeh mlade Bosanke: Emina Dervišević iz Maglaja u BiH donosi Evropsku nagradu u medicini

Emina Dervišević iz Maglaja će Bosni i Hercegovini donijeti Evropsku nagradu u medicini koju je dobila zahvaljujući kontinuiranom radu i trudu kojeg ulaže u forenzičku medicinu.

Njen rad prepoznat je i u Evropi zbog čega je komisija odlučila da joj dodijeli Evropsku statuu za izvrsnost 30. novembra u Parizu u čuvenom hotelu Ritz, a sve će se prenositi uživo pred višemilionskom publikom.

U razgovoru za Klix.ba Dervišević je kazala da ovo nije nagrada za jedan rad već sveukupne rezultate koje je predstavila u svijetu, za jednu epohu njenog rada i doprinosa forenzičkoj medicini gdje je u konačnici svrha mnogo važnija od uloge.

“Ovo je nagrada za mladost i poruka mladim generacijama, upravo mojim studentima, da radom možemo sve, granice ne postoje uz nepokolebljivu volju, dobru organizaciju i savršen tim ljudi i kolega koji će djelovati za cjelokupnu dobrobit”, kaže Dervišević.

Ističe da nagrada ovaj put nije dodijeljena za rad nego za najreprezentativnije rezultate u polju sudske medicine, za nove ideje i pothvate.

“Moji profili su javni, kao i rezultati. Nakon prošlogodišnje nagrade, ušla sam u jednu od najvećih kolaborativnih mreža u svijetu koja se zove ‘Global Burden wof Disease’ i sada se bavimo ispitivanjem tereta bolesti i smrti kao ishoda.

Do sada sam radila na devet svjetskih projekata kao jedini član iz naše države, a rezultati će biti reprezentativni do kraja godine”, dodaje sagovornica.

Zahvalila se timu profesora i kolega na putu do Evropske statue za izvrsnost.

Pored ove nagrade, Dervišević je još u aktivnoj nominaciji za tri nagrade i to Večernjakov pečat, MFUNSA ju je nominovao kao kandidata za nagradu Republike Austrije kao i za Federalnu nagradu za popularizaciju i promociju nauke, a svi rezultati bi trebali biti poznati do kraja godine.

Na kraju je naglasila kako joj je na putu uspjeha i rezultata više nego ikada potrebna podrška svih nivoa vlasti, Univerziteta te fakulteta, ali i da je potrebna veća podrška kvalitetnim ljudima iz budžeta te da promovišu BiH u idejama, metodologijama, naukom i publikacijama, rame uz rame kako znaju, svjetski.

Ranije je naglasila kako je ostala u Bosni i Hercegovini gdje živi svaki trenutak života ispunjavajući sebe uz tim kolega i kolegica koji zajedničkim snagama grade put mladih u nauci jer smatra da još uvijek postoje oni kojima istraživanja znače mnogo više od ispunjavanja uslova za akademsko napredovanje.

“Struka koju sam odabrala je sudska medicina i nauka koju sam odabrala su bazična eksperimentalna istraživanja koja će pomoći sudskoj medicini, su presudili da su mi državljanstvo i CIPS statični”, zaključila je Dervišević.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.