Fantastičan uspjeh mlade Bosanke iz dijaspore u Americi, čestitamo! Sara Vanovac na prestižnom svjetskom univerzitetu dobila stipendiju za doktorat

Sara Vanovac, mlada Bosanka koja studira na Kalifornijskom institutu za tehnologiju postigla je veliki uspjeh. Zahvaljujući svom višegodišnjem trudu i radu dobila je punu stipendiju za doktorat na jednom od najprestižnijih tehničkih univerziteta na svijetu.

Ovu informaciju preko Facebook profila potvrdio je dr. Edhem (Eddie) Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, veliki filantrop i doktor elektrotehničkih nauka.

“Veliki uspjeh Sare Vanovac, mlade bosanke na Caltechu (Kalifornijski institut za tehnologiju). Ono što je ova mlada žena postigla u svojim godinama je prosto zapanjujuće‼️

Sara Vanovac je izuzetno talentovana osoba koja je osvojila brojne nagrade, pisala istraživačke radove, što je kulminiralo dobijanjem pune stipendije za doktorat. na jednom od najprestižnijih tehničkih univerziteta na svijetu, Caltech!

Od odrastanja u Sarajevu do života u Kaliforniji, uvijek je bila vrijedna i borbena! Diplomirala je u JU Srednjoškolski centar “Istočna Ilidža” 2015 i bila je bila je superaktivan član Fizičkog kluba,

Matematičkog kluba, Likovnog kluba, Debatnog kluba (Prvi tim), Grupe srpskog jezika i Ekološkog kluba. Također je obavila cjelogodišnju razmjenu u Italiji kroz AFS Intercultural Programs.

Državna je prvakinja u Jiu Jutsuu u BiH.

Nakon što je završila srednju školu, krenula je na putovanje u SAD gdje je studirala fiziku, primijenjenu matematiku i računarstvo na Furman University u Južna Karolini gdje je dobila Nagrada Kenneth C. Abernethy za izvrsnost u kompjuterskoj nauci.

Objavila je brojne recenzirane časopise i radove na konferencijama kao studentkinja na Furmanu, što je nevjerovatan uspjeh.

Dok je studirala na Furmanu imala je brojne poslove, uključujući istraživačku asistenticu, tutoricu, IT tehničara i istraživačkog analitičara. Osim toga, tokom cijelog svog života uvijek je bila volonter, što pokazuje i njen bogat CV.

Nakon što je diplomirala i dok je pokušavala da odredi gdje da ide u postdiplomski studij, radila je kao pomoćnica direktora za institucionalna istraživanja, istraživač na odjelu za hemiju, a zatim kao direktorica institucionalnih istraživanja i izvještavanja. Za nekoga njenih godina, ovo je prosto neverovatno!

Sara je ambiciozna fizičarka, matematičarka i informatičarka zainteresirana za korištenje tehnologije i fizike za rješavanje složenih sistemskih problema. Na Caltechu će svoje istraživanje fokusirati na fiziku žive materije.

Zapamtite njeno ime jer će napraviti pravi impakt u nauci.

Sara čestitam, mislim da govorim u ime svih u Bosni i Hercegovini ‘Ponosni smo na tebe'”, napisao je Čustović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.