Farisa, Alme i Azre više nema, a osumnjičeni “od ranije poznati policiji” – do kada će se ovo događati u Sarajevu?

Zadovoljavajuća, narušena ili zabrinjavajuća? Kakva je sigurnosna situacija u Sarajevu – odgovor zavisi od toga koga pitate. Stalne pucnjave, nesreće i ubistva građanima ulijevaju osjećaj nesigurnosti, sigurnosni stručnjaci prst upiru u nadležne, a MUP-a KS odgovornost skida isključivo sa sebe.bNe obavještavaju javnost ni o okolnostima sinoćnje pucnjave u centru Sarajeva, niti ima traga od napadača. Pa se vratimo sad na pitanje s početka i dobro zamislimo. Svi.

Danas dojave o bombama u pet osnovnih škola na Ilidži. Sve to pažljivo posmatra penzionisani policajac Ahmed Lindov. U vrijeme, kaže, moralne dekadencije, obračunavanja krimogenih osoba, policija mora biti aktivnija i prisutnija.

”(N1: Kakva nam je bezbjednost?) Nula. Nula. Samo kukaju manjak policijaca, možda i jeste, ali što nisu razmišljali ranije. I da tako nadomjeste i dobro ih obuče”, priča Lindov.

Nužnost takve reakcije na stalne vijesti iz crne hronika ističe i bivši kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac. Smatra da su neophodne i češće racije, te policijski punktovi.

“Nigdje nije riješeno pitanje kriminala, ali da možete raditi na povećanju stepena bezbjednosti ili da smanjite stopu kriminala – to možete. Nije dovoljno reći ”udar na policajca je udar na državu” državu smo postavili tako da se kriminalci ne boje države. Država mora pokazati, što bi rekli stari, zube u borbi protiv kriminala”, ističe Pećanac.

U posljednjih godinu dana tri mlada života su nasilno ugašena na sarajevskim ulicama: Faris, Alma i Azra. Osumnjičeni su “od ranije poznati policiji”.

Fokus ne treba biti samo na angažmanu policije, poruka je ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, koji ističe da nije zadovoljan trenutnim stanjem, ali da ne dozvoljava da se isključiva odgovornost pripisuje MUP-u.

”Policija nema neriješenih krivičnih djela ubistava, smanjen je ukupni broj krivičnih djela, a sve slučajeve koji su posljednjih mjeseci u fokusu javnosti policija je također rasvijetlila, uhapsila počinioce i predala tužilaštvima… Kao društvo, trebali bi se više baviti odgovornošću tužilaštava, ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, sudova, centara za socijalni rad i odgojnih institucija”, smatra Katica.

Ministar je problematizirao i nepostojanje Zakona o probacijskoj službi koji bi dao alate da se policija bori sa povratnicima u činjenju krivičnih djela. U isto vrijeme očekuje se sazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o svemu tome. To sada traži i zastupnik skupštinske većine Aljoša Čampara.

“Ne možemo žmiriti na ovo i gurati stvari pod tepih, kada svjedočimo svemu ovome, i ne vidim razlog da ne budemo obaviješteno o stvarima koje radi policija… Nije dovoljno otkriti izvršenje krivičnog djela, imate prije toga i sprečavanje krivičnog djela”, navodi Čampara.

Erupcija nasilja u Sarajevu ne prestaje. Svake sedmice građani pri izlasku iz stana ili kuće dobiju potvrdu da ne znaju odakle više prijeti opasnost.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.