Federalni ministar MUP-a Ramo Isak jasan: Spriječit ćemo okupljanje na entitetskoj crti, sa državom se niko zezati neće

Nakon poziva građanima od strane izvjesnog Đorđa Radanovića, predsjednika Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, da sutra na nekoliko lokacija blokiraju entitetsku crtu, reagirao je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak. U izjavi za “Avaz” on je kazao da takva okupljanja neće biti dozvoljena.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je građane Republike Srpske da sutra u 18 časova dođu na “međuentitetsku liniju” na mirno okupljanje koje organizuju kao podršku za Milorada Dodika i Miloša Lukića protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu.

-Kratko i jasno: Mi to nećemo dozvoliti. Tačka.

Oni ne smiju izaći, ne smiju to uraditi i sve što je u skladu sa zakonom mi ćemo poduzeti.

Ako neko postupi nezakonito mi ćemo poduzeti sve mjere i radnje da ih sklonimo s tih pozicija – precizirao je Isak.

U slučaju potrebe, dodaje, bit će zatražen i angažman međunarodnih snaga.

-Mislim da su oni dovoljno ozbiljni i da znaju da to ne mogu raditi i da je ovo samo neka farsa.

To se, ponavljam, neće dozvoliti.

U političke komentare se ne upuštam, ja sam profesionalac i mogu reći da će MUP FBiH uraditi sve iz svoje nadležnosti da to ne dozvoli i dati do znanja da se niko ne može zezati sa državom i nezakonito ponašati – ističe Isak.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odbilo je zahtjev Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH za održavanjem protesta u u znak podrške Miloradu Dodiku “Srpska pred sud, ideš li rode”, koji je trebao biti održan u petak, 1. septembra ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, a oglasio se i Davor Dragičević nakon svega kratkom porukom.

Otkriveni razlozi

“Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu HO „Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH“ za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine,

u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz sigurnosnih razloga.

Podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa.

Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa”, navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.