Federalni ministar MUP-a Ramo Isak poručio: ” Miloradu Dodiku je više u RS-u i Srbiji ugrožena sigurnost nego u FBiH”

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je komentirao izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da postoje sigurnosni rizici za njegovo kretanje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Istako je i da je informisan da je FUP (Federalna uprava policije) preuzeo istragu u slučaju ubistva Amre Kahrimanović u Tuzli.

–Dodik je izgubio popularnost trenutno i način da skrene pažnju na sebe je da iznosi populističke izjave.

Te informacije nisu tačne.

Nema nikakvih informacija da je Dodiku ugrožena sigurnost na prostoru FBiH.

Ako bi se radile malo kvalitetnije procjene, mislim da je Dodiku više ugrožena sigurnost na prostorima RS i Srbije. Više štete je njima nanio nego Federaciji – smatra Isak.

Dalje navodi da je informisan da je FUP (Federalna uprava policije) preuzeo istragu u slučaju ubistva Amre Kahrimanović u Tuzli.

–To je normalna procedura. Tužilaštvo je procijenilo, pošto se radi o pripadniku policije Tuzlanskog kantona, normalno je da slučaj preuzme neka druga agencija.

Tužilaštvo ima veliko povjerenje u FUP. To su profesionalci, oni će sigurno posao dobro uraditi. Ne sumnjam ni da bi policajci TK dobro uradili posao, ali bio bi pritisak javnost – pojasnio je on, prenosi FTV.

Kad je u pitanju FUP, oni će u najkraćem roku uraditi sve što je iz njihove nadležnosti, dodao je Isak.

Govorio je i o navodima da su policijski službenici bez ljekarskog pregleda 30 godina.

–Uvaženi ministar je napravio lapsus ili grešku. Uvjeren sam da je to greška. Ministar TK dobro zna da je njegov posao bio da osigura sredstava za ljekarski pregled i on ih je osigurao.

Sve ostalo je u nadležnosti komesara. Ako je to zaustavio, napravio je veliku grešku.

Sjećam se da je zadnji pregled u FUP-u bio 2014., od tada do danas nije bilo pregleda. Bili su samo pregledi novih uposlenika. Dolaskom na poziciju ministra, pokrenuo sam određene aktivnosti – ističe Isak.

Zastupnik Dragan Mioković najavio je da će u svojstvu predsjednika Komisije za sigurnost, a u kontekstu ljekarskih pregleda, tražiti očitovanje Federalnog MUP-a.

Isak o tome kaže:

–Ne znam kakav izvještaj bih ja njima trebao podnositi. Ako je u pitanju sigurnost – u FBiH nije narušena, a ako je narušena, narušena je u dva kantona – KS i TK.

Ako je to povod, nemam ništa protiv da se pozovu sarajevski i tuzlanski komesari i prezentuju parlamentu šta su to stvari koje su ili nisu uradili. Spreman sam da odgovorim na sva pitanja. Sve što je iz moje nadležnosti – urađeno je – rekao je.

Objašnjava da je saradnja sa svih deset kantona dobra.

Kazao je i da on i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić nemaju nikakav problem.

–Ja sam profesionalac, Nenad dobro radi svoj posao. Uradi sve što se od njega zahtijeva – rekao je Isak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.