Federalni ministar policije Ramo Isak donio odluku o v.d. direktoru FUP-a i zatražio da konkurs bude brzo završen

Trenutnom direktoru Federalne uprave policije Ensadu Kormanu ističe mandat stoga nova Vlada FBiH mora odlučiti o njegovoj zamjeni. Federalni ministar policije Ramo Isak je potvrdio da će Vahidin Munjić biti imenovan za vršitelja dužnosti.

Privremeno rješenje za novo rukovodstvo FUP-a je Munjić, koji je policijski službenik u kabinetu direktora ove institucije.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da imenuje glavnog inspektora Vahidina Munjića za vršitelja dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP)”, rekao je Isak.

On navodi da je sa Munjićem već obavio razgovor te rekao kako vjeruje da će časno i pošteno obavljati dužnost vršitelja dužnosti direktora FUP-a.

Inače, nedavno je otvoren konkurs za novog direktora na kojem su konkursnu proceduru prošli Ensad Korman i Svevlad Hoffmann.

S obzirom na to da ministar policije dolazi iz reda Bošnjaka, po pravilu bi onda direktor FUP-a morao biti Hrvat.

Osim toga, Korman se kandidovao za zamjenika direktora Granične policije.

Nejasno je međutim šta se dešava sa konkursom za direktora FUP-a, da li je poništen ili ne, no Isak poziva Parlament da završi ovaj proces.

“Koristim ovu priliku da pozovem Parlament Federacije Bosne i Hercegovine da što prije okonča proceduru izbora Nezavisnog odbora bez kojeg nije moguće imenovati direktora i zamjenika direktora FUP-a s obzirom na to da Nezavisni odbor sprovodi konkursnu proceduru za izbor rukovodstva FUP-a”, rekao je Isak za Klix.ba.

Ako se bude poštovao sprovedeni konkurs, novi direktor će biti Svevlad Hoffmann, aktuelni savjetnik direktora GP BiH, koji dolazi iz reda Hrvata.

No, kako Klix.ba javlja, Trojka i HDZ bi mogli postići dogovor da idu s novim konkursom.

Treba podsjetiti da je lider NiP-a Elmedin Konaković, u januaru ove godine, gostujući na Face televiziji poručio da Hoffmann neće biti direktor FUP-a, uprkos činjenici da je prema sprovedenom konkursu Hoffmann bio jedan od dva kandidata za direktora ove agencije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.