Federalni ministar unutrašnjih poslova Čampara reagovao na Vučićevu izjavu da “ne zna ni ko je on”: Ja sam Aljoša Čampara

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara odgovorio je predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji je na današnjoj konferenciji za medije komentarisao poziv Čampare da se distancira od izjava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

Podsjećamo, Vučić je dnas komentirajući poziv člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare da se distancira od Dodika rekao da “ne zna ni ko je ovaj drugi (Čampara op. a.)”.

“Gospodine Vučiću, ja sam Aljoša Čampara – ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine. Sin Avde i Rabije. Državljanin Bosne i Hercegovine, etnički Bošnjak i građanin Evrope.

Pravnik, patriota i čovjek koji vjeruje u multietnička društva.

U unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine nemate se pravo miješati, ali ste dužni zbog mira u regionu – na čijem očuvanju, kako tvrdite, radite – nedvomisleno reagovati kada se u Vašem prisustvu zagovaraju ideje pripajanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine državi u kojoj se nalazite na dužnosti predsjednika”, stoji u početku Čamparine reakcije.

U nastavku Čampara navodi da je Srbija obavezna poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

“Vi dobro znate da je Republika Srbija potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti Bosne i Hercegovine i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te da je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Ustava Bosne i Hercegovine”, dodaje Čampara.

Podsjetio je da je Republika Srpska prema Ustavu Bosne i Hercegovine samo jedan od dva entiteta u sastavu demokratske države Bosne i Hercegovine.

“Smatrate li, predsjedniče Republike Srbije, da je promoviranje i poštivanje obaveza koje proizlaze iz Ustava BiH to kada predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u Vašem prisustvu zagovara secesiju entiteta RS i pripajanje Republici Srbiji, a Vi šutite?

Vi ste dužni jasno se distancirati od takvih poruka i kao predsjednik susjedne zemlje s kojom gradimo dobrosusjedske odnose, ali i kao predsjednik zemlje koja je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno države koja ima obaveze, a ne prava u odnosu na Bosnu i Hercegovinu”, dodaje Čampara.

Od Vučića je zatražio “da se ponaša kao državnik, a ne da vodi hipokrizne politike kojim samo daje vjetar u leđa destruktivnim ideologijama”.

“Gospodine Vučiću, politike Milorada Dodika nisu štetne samo po Bosnu i Hercegovinu već i po kompletan srpski narod, a posebno po Republiku Srbiju.

Nadam ste da ste upoznati s tim da Dodikove prijetnje ne idu u pravcu pripajanja bh. entiteta RS Njemačkoj ili Velikoj Britaniji već upravo Republici Srbiji – državi u kojoj ste Vi suveren.

Naš cilj je saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, jačanje dobrosusjedskih odnosa, normalan život u kojem djeca neće napuštati ni Sarajevo, a ni Beograd zbog straha od oružanih sukoba, cestovno uvezivanje i naravno poštivanje odredbi međunarodnog javnog prava”, ističe Čampara.

Na kraju je Vučiću poručio da ne ignoriše pruženu ruku saradnje i izgradnje mira zbog destruktivnog pojedinca koji je postao prevelik teret i Bosni i Hercegovini i Bošnjacima i Srbima i međunarodnoj zajednici.

“A iskreno vjerujem i Vama lično. Mi hoćemo potpisivanje ugovora o granici, zajedničke investicije i povećanje obima ekonomske saradnje, ali isto tako vrlo dobro znamo šta nećemo, odnosno šta ne damo“, navodi se u Čamparinoj reakciji.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.