Federalni parlamentarac Irfan Čengić testira Schmidtove izmjene Izbornog zakona

Federalni parlamentarac Irfan Čengić (SDP) odlučio je prvi testirati izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Radno do kraja mandata, danas sam podnio zahtjev Domu naroda, da u skladu sa nametnutim Šmitovim amandmanima, do 11.10. zakažu sjednicu na kojoj će se razmatrati zakon kojim se povećavaju invalidnine.

Taj dan ističe rok 45+30 dana po Šmitovim nametnutim amandmanima u kojem su dužni razmatrati usvojeni zakon iz Predstavničkog doma”, napisao je Čengić.

Kaže da će ovaj zahtjev povećati invalidnine ili će odmah pokazati koliko su Schmidtove nametnute odluke “šuplje, beskorisne i lažne deblokade nude.”

“Koliko su šuplje i zlonamjerne Šmitove odluke i ne daju blokadu pokazuje sljedeće: Nema garancija kada bude imenovan Predsjdenik FBiH i potpredsjednici, da će oni imenovati novu Vladu FBiH”, smatra Čengić.

Naveo je da je pojedincima iz međunarodne zajednice predlagao da dodaju dio “da ukoliko Predsjednik FBiH opstruira ili Parlament odbije njegov prijedlog, da mogu potpredsjednici predložiti Vladu FBiH”.

“Odgovor na to je bio ‘onda možete HDZ izbaciti'”, otkrio je Čengić.

“Koliko je šupalj Šmitov prijedlog, on uopšte ne predvida sljedeću situaciju, šta ukoliko klubovi Bošnjaka i Srba budu tražili i predložili predsjednika FBiH, ne potpredsjednike? On se oslanja isključivo na dosadašnju praksu, a ne pravne norme.

Nigdje ne piše da klub Hrvata predlaže predsjednika, a druga dva kluba potpredsjednike. Po Ustavu i Bošnjak i Srbin mogu biti predsjednici FBiH, samo je praksa da je to Hrvat do sada bila”, dodao je.

Čengić pita šta će biti u toj situaciji.

“Da li će nakon isteka roka svim klubovima se smanjiti broj potrebnih delegatskih ruku za novi prijedlog? Nema odgovora, Šmitov prijedlog je šupalj i zlonamjeran, i u potpunosti odgovara daljim blokadama”, zaključio je SDP-ovac.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.