Federalni premijer Fadil Novalić tako kaže, ustvrdio je: “Omogućili smo da odlučujete o raspodjeli historijski najvećeg budžeta”

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravlja o budžetu ovog entiteta za 2023. godinu još uvijek je u toku. Vladi FBiH su desetine amandmana neprihvatljive, a federalni premijer Fadil Novalić se zastupnicima obratio sa primjedbama na nekoliko njih.

Prije svega je, za rekordan budžet od 6.7 milijardi, pohvalio prethodne parlamentarne sazive, kao i Vladu FBiH. Oni su, kako je rekao, stvorili pretpostavke za historijski veliki budžet.

Vlada Federacije BiH odbila je sve amandmane na Prijedlog budžeta FBiH. Sada je na zastupnicima da se izjašnjavaju o predloženim amandmanima kojih je više blizu stotinu.

No, prije toga, Novalić je pojasnio primjedbe na neke od njih. Prva se ticala Željeznica Federacije BiH.

“Deset miliona koji se skidaju sa Željeznica, skinuti su sa pogrešnog koda. Željeznice FBiH nisu vlasnik infrastrukture, to je Federacija BiH i ona je dužna da ih održava. Ovo je trebalo biti skinuto sa investicionog dijela, a ne sa tekućeg održavanja”, izjavio je – prenosi N1.

Osvrnuo se i na amandman kojim se sa Željeznica FBiH skida 1.8 miliona i preusmjerava ih se na Agenciju za privatizaciju koja je blokirana.

“Na blokiran račun ne možemo uplatiti niti jednu marku. Zakon to neće dozvoliti bez obzira na odluku Parlamenta. Isti slučaj je i sa firmom Zrak, koja je još uz to i u stečajnom postupku”, naveo je.

No, tu nije bio kraj.

“INA mol – sedam miliona za arbitražni postupak. Tužba je teška više od 115 miliona. Mi smo je zatekli i izgubili sve procese u Cirihu jer je naš predstavnik glasao protiv nas.

Nuđeno nam je da se nagodimo, nisu pristali, otvorili smo kontratužbu i dobili smo arbitražu.

Sada trebaju da se razgraniče troškovi, kao i to da je presuda bila da INA od nas može dobiti samo nadoknadu onoliko koliko su radnici tužili, to je sa troškovima oko 7 miliona.

Ako je ne ispoštujemo, doći ćemo na naplatu od 115 miliona, ne bih preporučio, ali je na vama”, rekao je premijer Vlade FBiH u tehničkom mandatu.

Podsjetimo, danas su iz kluba SDA organizovali i press konferenciju, tvrdeći kako je “HDZ sistemski iskoristio skrnavljenje budžeta”, a nedugo zatim je uslijedio i odgovor Lidije Bradare.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.