Feraget nakon podizanja optužnice: “Prije više od pet godina sam porodici Memić obećao da ćemo ići do kraja”

Nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za organizirani kriminal u slučaju “Dženan Memić“, oglasio se advokat porodice Memić, Ifet Feraget.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i spriječavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Navode opužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1. Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu
2. Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj,
3. Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima
4. Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu
5. Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget za u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao da je ovo na neki način očekivan korak Tužilaštva BiH obzirom na količinu i značaj dokaza koji su u međuvremenu prikupljeni.

“Prije više od pet godina sam porodici Memić obećao da ćemo ići do kraja, evo vidimo da ta borba daje te prve rezultate. Ne treba ništa prejudicirati, treba pustiti da Sud BiH radi u miru, jer optužnica je dostavljena potvrđivanje.

Vjerujem da će tako biti, to znači da imamo potvrđenu osnovanu sumnju dakle, zasnovanu na dokazima o tome, da su Zijad Mutap, Alisa Ramić i ostala lica protiv kojih je podignuta optužnica, da se radi o licima koja su sudjelovala u grupi za organizirani kriminal, čiji je cilj bio zataškavanje ubistva Dženana Memića”, kazao je Ifet.

On ističe da je svjestan da je ovo nova traumatizacija za porodicu jer će morati da ponovo prolaze kroz sve.

“To je ono što sam davno objasnio Murizu, jer ovo je jedini mogući put, moramo vjerovati u pravni sistem bez obzira na sve propuste i očekujem da rješavanjem ovog slučaja, a to nema nikakve dileme, predstavlja jedan veliki doprinos u popravljanju stanja u našem pravosuđu koje se sa dva slučaja Memić i Dragičević, u potpunosti narušli integritet rada pravosudnih djelatnika, zbog pojedinaca”, rekao je Ifet.

Prema riječima advokata porodice Memić, glavna tužiteljica Gordana Tadić je davno saopćila da će se voditi aktivna istraga.

“Možemo očekivati i proširenje istrage na pripadnike policijskih i pravosudnih struktura, bez čijeg doprinosa ne bismo ovako teške posljedice u ovom slučaju”, istaknu je i dodao:

“Ovo je ogromna pobjeda već, jer utvrđujemo odgovornost blagovremeno, ne čekamo da se nešto okonča po nekoj lažnoj optužnici, jer to traje po deset godina. Zakon nije nikoga zaštitio od istrage, pa neće ni tužioce”, zaključio je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.