in ,

Film “Quo, Vadis, Aida!” uskoro će biti dostupan za gledanje u Švedskoj

Film bh. rediteljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” bit će dostupan za gledanje i u Švedskoj

Film bh. rediteljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” ne prestaje privlačiti pažnju ljubitelja sedme umjetnosti. Zbog velikog zanimanja od 26. februara bit će dostupan za gledanje i u Švedskoj.

Sajt Bio.se pruža ponude i omogućava rezervacije ulaznica za stotine neovisnih kina širom Švedske, a nedavno se našla i najava za film bh. rediteljice koji će se u ovoj zemlji premijerno prikazati 26. februara.

Višestruko nagrađivani film “Quo vadis, Aida?” ušao je u uži krug za nominaciju za Oscara u kategoriji najbolji međunarodni film.

“Bosna, juli 1995. Aida je prevodilac za UN u malom gradu Srebrenici. Dok srpska vojska zauzima grad, hiljade civila traže utočište u kampu UN-a, uključujući Aidinog supruga i dva sina. Ne mogu ostati i situacija postaje sve haotičnija. Koliko daleko može ići da spasi vlastitu porodicu?”, navedeno je u najavi.

Film je osvojio specijalno priznanje na 37. Jerusalem Film Festivalu, dvije nagrade na filmskom festivalu Les Arcs u Francuskoj: Kristalnu strijelu za najbolji film, kao i nagradu publike.

Na Antalija Film Festivalu u Turskoj, “Quo Vadis, Aida?” je dobio nagradu za najbolji internacionalni igrani film, dok je na El Gouna filmskom festivalu u Egiptu dobio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić nagradu za najbolju žensku ulogu.

“Quo vadis, Aida?” nagrađen je i na 21. Arras film festivalu u Francuskoj, gdje je dobio Grand Prix “Zlatni atlas” za najbolji film, kao i tri nagrade na festivalu London Film Week: za najbolji film, najbolju rediteljicu (Jasmila Žbanić) i najbolju glumicu (Jasna Đuričić). Nakon premijernog prikazivanja u Veneciji film je dobio i tri nezavisne nagrade: organizacije UNIMED (Mediterranean university Union), nagradu Brian organizacije UAAR (Union of Agnostics and Rationalist), kao i nagradu SIGNIS asocijacije SIGNIS International (World Catholic Association for Communication).

Film o genocidu u Srebrenici proglašen je najboljim filmom na dvadesetom filmskom festivala u Valenciji, a uz to je dobio nagradu za najbolji scenarij.

Draško Stanivuković se požalio građanima: “Dobro pa imamo za hljeba…”

Mapa, ilustracija

LIJEPA VIJEST ZA GRAĐANE BIH KOJI ŽIVE I RADE U NJEMAČKOJ Lufthansa od 3. maja leti iz Sarajeva za Frankfurt!