Filmska priča hrabre Bosanke koja živi u Njemačkoj: “Bila sam kidnapovana, na silu vjenčana… Sada putujem širom Njemačke, promovišem svoju knjigu…”

Život Bosanke Munevere Botić iz Kotor Varoši bio je zaista turbulentan. Počevši od njene otmice u Bosni, preko surovog života sa tadašnjim suprugom, bježanja i skrivanja od njega, do dolaska u Njemačku i trona najljepše žene njemačke pokrajine Baden-Württemberg.

Pobjeđivala je dva puta, 2019. i 2021. godine. Sve bi se to moglo nazvati životom jedne pepeljuge, koja se podigla iz pepela. Munevera već punih 27 godina živi u Njemačkoj.

-U ratu sam bila kidnapovana, na silu vjenčana, odvezena i zatvorena u Bugojnu. Kada sam izašla na kratko da kupim brašna, presreo me je, vezao, ubacio u kola i odveo. Tek kada smo zajedno došli u Zagreb da tražimo vizu za Njemačku tu sam uspjela pobjeći od njega. Tada nisam još bila punoljetna. U to vrijeme tokom boravka u Zagrebu bila sam trudna. Na svu sreću, u našoj ambasadi sam upoznala jednog Nijemca sa njegovom suprugom, a koji je imao svoju humanitarnu organizaciju. Tu sam se u tajnosti njemu povjerila i on me je odmah smjestio u žensku kuću u Zagrebu. Oni su bili svjedoci kada me je taj moj suprug trudnu tukao. U devetom mjesecu trudnoće, na svu sreću, uspjela sam da se prebacim u Njemačku. Taj moj, sad već bivši muž, ostao je, u Zagrebu, kaže Munevara, i nastavlja:

-U Njemačkoj sam na početku kratko boravila u jednoj porodici, ali i odatle sam morala otići, jer mi nisu dozvoljavali da mnogo jedem, jer kao nisu dovoljno novca dobivali za mene. Kasnije mi je država obezbjedila stan u koji sam se smjestila sa mojim tek rođenim sinom. Iskreno, ni tu me život nije mazio, kada sam upoznala čovjeka, Nijemca, za kojeg sam se udala, ali njegovi su bili protiv tog braka, jer nisu bili sretni što je oženio strankinju-izbjeglicu. Kao da su se problemi lijepili za mene. Sa njim sam dobila kćerku, pa sam na kraju ostala sama sa dvoje djece. Ali, nisam se predavala – priča Munevera za Express.ba.

Kao prava i hrabra Bosanka Munevera se nije predavala, uzela je život u svoje ruke, samo da bi prehranila svoju djecu. Prije svega naučila je njemački jezik, dobila zaposlenje u jednoj firmi za obezbjeđivanje objekata, radila je kao fotomodel…

Međutim, bosansku ljepotu nije mogla da sakrije, pa je na nagovor jednog modnog agenta 1997. upisala modeling u Stuttgartu. Kada su joj se sve kockice posložile u životu, Munevera je krenula da se malo više posveti sebi i kao žena u zrelim godinama prijavila se na takmičenje za izbor Mrs (gospođa) njemačke pokrajine Baden-Württemberg, i tu je ubjedljivo pobjedila, a u cijeloj Njemačkoj bila je šesta.

-Samo volja, volja i rad učinili su od mene hrabru ženu. I, ako sam se borila i dalje sam bila u strahu jer me taj moj prvi suprug iz Ključa tražio i prijetio mi da će da me ubije. Par puta je bio u zatvoru, ali ja se nisam predavala, a sada su godine učinile svoje i on me konačno pustio na miru. Svoju pobjedu iskoristila sam da bi napisala knjigu o svom životu, da bi počela sa proizvodnjom mojih parfema, a sve sa ciljem da sav taj novac poklonim bolnici koja se bavi oboljelima od raka. A, sve to sam radila zbog jednog divnog čovjeka Nijemca, koji mi je mnogo pomogao, a koji je kasnije obolio od opake bolesti i umro. Taj čovjek me vodio u Francusku da vidimo kako se parfemi proizvode, a u međuvremenu sam uzela umjetničko ime Nelly Sigmann. Danas mogu slobodno da kažem da sam uspješna, sretna i zadovoljna žena – rekla nam je Munevera Nelly.

Na pitanje da li je ide u Kotor Varoš, Munevera je odgovorila:

-Prije nisam jer sam se bojala tog bivšeg supruga, ali sada mi je sasvim svejedno. Baš sam išla prije mjesec dana jer sam bila pozvana na druženje naše školske generacije, nismo se vidjeli 30 godina. Prije su mi se ti isti smijali, a kada sam došla dočekao me crveni tepih. Druženje je bilo fantastično, bile su me savladale emocije zbog kojih sam stalno plakala. Bilo je divno vidjeti opet sve te ljude sa kojima sam nekada sjedila u školskoj klupi. Iznenadio me njihov srdačan doček, njihova spontanost i, mada su saznali za sav taj moj uspjeh u Njemačkoj, niko nije pokazao ni malo zavisti.

Munevera danas ima 46 godina, putuje diljem Njemačke, ima promociju svoje knjige, a sve više i više ljudi ima interes za nju, jer Muneverina priča bez obzira koliko teška i tužna bila na početku, ima happy end. Ova žena je pobjedila samu sebe, ali i sve one koji su htjeli da joj život unište. Munevera kroz život ide sa osmjehom na licu i širi pozitivnu energiju oko sebe. Njemački mediji su i dalje veoma zainteresirani za njen život, ali prije svega za njen rad i uspjeh.

I Muneverina kćerka je bila pobjednica kao Miss iste pokrajine, a to je samo dokaz da je kćerka naslijedila maminu ljepotu. Već šest godina Munevera glumi u krimi njemačkoj seriji „SOKO“ , u kojoj glumi policajku.

Njena knjiga „Sjene prošlosti“ dokaz je njenog teškog, ali i uspješnog života. Za sada je knjiga objavljena samo na njemačkom jeziku, ali uskoro će biti objavljena u Hrvatskoj u izdanju jedne tamošnje izdavače kuće.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.