Finansijska policija izuzela dokumentaciju o Konakovićevom dijeljenju grantova, oglasio se i on

Službenici Finansijske policije izuzeli su dokumentaciju u Skupštini Kantona Sarajevo koja se odnosi na podjelu grantova iz tekuće rezerve tokom 2019. godine, potvrđeno je.

Kako je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić dokumentacija je izuzeta po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Finansijska policija FBiH je izvršila privremeno oduzimanje dokumentacije iz Skupštine KS u predmetu dodjeljivanja finansijskih sredstava od strane Elmedina Konakovića, predsjedavajućeg Skupštine KS, tokom 2019. godine”, kazala nam je Bavčić.

Nije poznato o kojem se iznosu grantova radi, kao i kome su sredstva dodijeljena.

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je za Klix.ba da pozdravlja rad svih institucija komentarišući informaciju da su službenici Finansijske policije izuzeli dokumentaciju u Skupštini KS.

Dokumentacija se odnosi na podjelu grantova iz tekuće rezerve tokom 2019. godine kada je Konaković bio predsjedavajući Skupštine KS.

“Pozdravljam rad svih institucija, pogotovo pravosudih organa koji trebaju našu javnost da informišu o svemu što radimo.

Ovo mi je 15. proces u kojem su mi pokušali naći neku nepravilnost u poslu, bio sam često predmet raznih istraga, priča o grantovima provjerena je nekoliko puta i mogu reći nije mi mrsko što će se opet o tome govoriti”, rekao je Konaković.

Kaže da bi volio da se sve otvori do kraja i građanima prezentira kome je i na koji način dodjeljivao sredstva.

“Često su to sredstva o kojima nije ugodno ni govoriti jer su to ljudi u potrebama, zatim udruženja sportski klubovi, pojedinci.

Nemam nikakve dokaze da ima političku pozadinu, ako ima lako ću se iznijeti s tim”, ističe Konaković.

Na kraju podsjeća da prema Zakonu o izvršenju budžeta diskreciono pravo da dodijeli novac ima svaki premijer i svaki predsjedavajući skupštine.

“Ako ćemo pošteno i prije i poslije mene su dodjeljivana sredstva, tako da ta priča može biti i šire posmatrana”, kaže Konaković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.