Gdje usmjeriti brod?!? Veliki ispit za SDP su američke sankcije Kukiću: Srušiti svoju vladu ili biti neprincipijelan u TK?

Vlast u Tuzlanskom kantonu odlučna je za djelovanje protiv korupcije, a američke sankcije izrečene lideru PDA Mirsadu Kukiću koaliciju stavljaju na poseban ispit. Izuzetno je dramatično za SDP TK koji ima dvije opcije – srušiti svoju vladu ili postati neprincipijelan.

State Department zvanično je uveo sankcije predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću, a kako je navedeno u obrazloženju odluke te američke institucije, on je sankcionisan zbog umiješanosti u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad Rudnika mrkog uglja (RMU) u Banovićima.

Ovakva odluka prirodno bi se trebala reflektirati i na aktuelnu vlast u Tuzlanskom kantonu u kojoj se nalazi Socijaldemokratska partija (SDP) sa osam zastupničkih mjesta, zatim Pokret demokratske akcije (PDA) sa šest te Naša stranka i Savez za bolju budućnost (SBB) sa po dva – piše Klix.

Shodno dogovoru predstavnika stranaka ove parlamentarne većine, SDP-u su uz mjesto premijera pripala i četiri ministarstva, a isto toliko ima i PDA, dok po dva pripadaju Našoj stranci i SBB-u.

Ovakva koalicija formirana je u januaru prošle godine nakon izuzetno jakih političkih turbulencija u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, a još tada “na nožu” javnosti se našao SDP kojem je spočitavana saradnja sa PDA koja je u svoje redove uvela i člana HDZ-a.

Međutim, situacija je sada znatno složenija.

Naime, shodno broju mandata, SDP ima najveću odgovornost, a upravo iz ove partije u proteklom periodu zalagali su se za borbu protiv korupcije, što je prepoznala i međunarodna zajednica, podržavši donošenje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika TK, za koji su se posebno zalagali i iz Naše stranke.

U ovom trenutku, jedina opcija za očuvanje principijelnosti SDP-u predstavlja rušenje sopstvene vlade, s obzirom na to da bi veoma teško pronašli šest ruku koliko im donosi PDA.

U kojem smjeru će SDP usmjeriti svoj brod, još uvijek nije poznato, s obzirom na to da se ne očitavaju o novonastaloj situaciji, kao ni predstavnici ostalih stranaka koji participiraju u tuzlanskoj vlasti.

No, potezi će zasigurno morati biti povučeni u skorije vrijeme, a osim SDP-a svoju (ne)principijelnost će pokazati i iz Naše stranke te SBB-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.